Alles heeft te maken met mindset

Gepubliceerd op 24 november 2019 om 11:00

De afgelopen weken ben ik me er weer steeds meer van bewust dat alles wat je doet, hoe je je voelt en met situaties omgaat te maken heeft met mindset (oftewel je denkwijze). Niet alleen bij mezelf zie ik wat het doet als ik bewust mijn mindset verander, ook bij mensen om mij heen (zowel privé als tijdens mijn werk) zie ik wat het met je doet als je met een bepaalde mindset naar situaties kijkt. Eigenlijk is het verbazingwekkend hoe je jezelf kan beperken of juist versterken in je eigen ontwikkeling. 

Uit onderzoek blijkt dat er twee soorten mindset bestaan, die we allemaal hebben (je bent dus nooit 100% de één of de ander):

  • Vaste mindset (oftewel: fixed mindset): vanuit deze mindset denk je dat situaties en capaciteiten vaststaan en je er niets aan kan veranderen, alsof het buiten je macht ligt. Het kan je dan ook machteloos laten voelen, 'out-of-control'. Een veelvoorkomende uitspraak als "zo ben ik nu eenmaal" kan op een fixed mindset duiden. Herken je hem bij jezelf of anderen? ;) In sommige gevallen klopt het. Een intelligentieniveau of onhandige motoriek is bijvoorbeeld niet te veranderen (maar je kunt wel beter worden door er de tijd voor te nemen en te oefenen), maar vaak wordt het gebruikt als excuus voor bepaald gedrag of het niet aangaan van kansen. 
  • Groei mindset (oftewel: growth mindset): vanuit deze mindset ga je er van uit dat je kan leren, groeien, jezelf ontwikkelen. Met deze mindset heb je het gevoel dat je hierover zelf de controle hebt.

Met een growth mindset is bewezen dat mensen zich sneller ontwikkelen. Je staat nu eenmaal open voor nieuwe kansen en groei, waardoor je stappen maakt. Flexibel denken is niet mijn sterkste kant, maar door de jaren heen lukt het steeds beter en kan ik mezelf oprecht een gelukkiger mens noemen (wat mij gelijk doet denken aan een nummer van Paramore: For a pessimist I'm pretty optimistic😉). Denkend aan Martien Meiland die er van baalt dat hun honden de bank helemaal aan gort gesloopt hebben en dan na een minuut balen zegt "maar weet je, gebeurt is gebeurt". Deze man lijkt mij dan wel enorm optimistisch, maar in de kern kan ik er onwijs veel van leren.

De afgelopen jaren heb ik mezelf steeds verder ontwikkeld van een fixed mindset naar een growth mindset. Tegelijkertijd herkennen de mensen om mij heen die fixed mindset niet zo (vooral mensen die mij niet vaak zien of spreken). Zo krijg ik wel eens te horen dat mensen jaloers zijn op het feit dat ik zo door studeer, want zelf zouden ze dat niet kunnen. ONZIN. Ik kies voor groei en dat kan jij ook. Op het moment dat je beseft een keuze te hebben in wat je doet en hoe je op situaties reageert, gaat er een wereld voor je open. Ik zie het in de praktijk met allerlei soorten cliënten en problematieken. Natuurlijk is het makkelijker om situaties te vermijden die je bijvoorbeeld angst geven, maar de angst gaat daar niet door weg. 

Ik ben geen die-hard 'The Secret' believer, maar geloof er wel in dat wanneer je je mindset/aandacht ergens op richt, je meer kansen op je pad ziet (dus niet krijgt) dan wanneer je vasthoudt aan een mindset van "het gaat me toch niet lukken" of "ik kan dat toch nooooit". Ik zal het je uitleggen: binnen de psychologie spreken we bij dit soort uitspraken ook wel van 'denkfouten', zoals de 'zwarte bril', het 'alles of niets denken' of 'wat positief is telt niet'. Het is bewezen dat je hersenen (door je aandacht enkel op het negatieve te richten) letterlijk er voor zorgen dat je de positieve kanten van een situatie of gebeurtenis niet kan zien of opmerken. Wat ik vaak tegen kom in de praktijk is dat voornamelijk meiden denken dat anderen bijvoorbeeld geen interesse in hen tonen. Ik geef hen dan de opdracht om op een bepaalde afgesproken dag eens goed op te letten op reacties van anderen op hen, waarna blijkt dat veel mensen juist wel interesse toonden! Hoe kan het dan dat ze dat in eerste instantie niet zagen? Juist, ze hebben er onbewust geen oog voor gehad.  

Op het moment dat je beseft dat je zelf kan bepalen hoe je kijkt naar jezelf, anderen, situaties en de wereld, heb je al de eerste (en zeer grote) stap gezet in het veranderen van je mindset. Dit kan moeilijk zijn, maar is niet onmogelijk. Daarbij is het belangrijk de keuze voor jezelf te maken dat je jezelf als persoon en de manier waarop je denkt wil ontwikkelen. Als je er al van uitgaat dat het niet lukt (fixed mindset), gaat het je inderdaad niet lukken. Vanuit een growth mindset kun je denken: ook al wordt het niet makkelijk/wordt het een uitdaging, door te oefenen en door te zetten gaat het me lukken. In de praktijk geef ik mijn cliënten vaak het voorbeeld van het leren fietsen. Stapte jij de eerste keer zonder zijwieltjes alleen op een fiets zonder te vallen? Hoogstwaarschijnlijk niet. Zoals met alles in het leven moeten we oefenen en door vallen en opstaan leren. 

Wanneer je bij jezelf een vaste mindset herkent, is dit nog geen ramp! Het hebben van een vaste mindset gebeurt vaak als je twijfelt over je eigen kunnen, in situaties waarin je angst, stress en/of zorgen voelt en je negatief denkt of je negatief uitlaat over bepaalde zaken. Merk dit bij jezelf op en accepteer dat het er is. "En dan?" vragen veel mensen zich af. Dan zet je een stap terug door naar de situatie te kijken. Is er echt niets aan te doen, of maak je de dingen groter dan dat ze zijn? Belangrijk hierbij is niet alleen in je kop te blijven zitten met gedachten, maar deze te delen met anderen. Ze kunnen je helpen de situatie van een andere kant te bekijken, waarbij het verwoorden van je ('vaste') gedachten je tegelijkertijd helpen om je emoties (zoals bijvoorbeeld angst en stress) te reguleren en daarmee in intensiteit te verminderen.

Denk jij dat je vooral een fixed of een growth mindset hebt? Laat het hier beneden weten in de comments!

In mijn volgende blog ga ik dieper in op het hebben van denkfouten, je zult er vast een aantal herkennen!

Veel liefs,

Sanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.