Tietze en angst

Dag lieve mensies, na een lange periode schrijf ik weer eens een blog over Tietze. En dat doe ik niet zomaar. Aangezien ik na lange tijd weer een opleving heb van pijn, heeft deze blog voor mij ook een therapeutisch doel.

Lees meer »

Tietze en het weer, hoe zit dat nou eigenlijk?

Wat is het een tijd geleden dat ik wat anders geschreven heb dan recepten! De laatste blog dateert van 29 december 2019, een periode waarin het wat minder goed ging wat betreft Tietze. De praktijk van mijn 'eigen' acupuncturist was voor onbepaalde tijd gesloten en de overstap maken naar een ander voelde toch een beetje als vreemdgaan (en ik vind nieuwe dingen nou eenmaal heel spannend 😉lekker vermijden dus i.p.v. mijn angst aangaan. Ja jongens, ook ik doe het!). Uiteindelijk besloot ik eind januari dan toch te stoppen met afwachten totdat de praktijk weer open ging en ben ik begonnen bij een andere acupuncturist. Ik voelde me er niet helemaal vertrouwd en hij hanteerde een andere werkwijze. De klachten werden in eerste instantie erger, daar wil ik heel eerlijk in zijn met jullie. Ik werd op meer punten geprikt dan normaal en moest elke week i.p.v. om de twee weken. Ik had het gevoel dat mijn lichaam niet kon herstellen voordat ik weer een nieuwe intensieve sessie (want meer naaldjes betekent ook meer activiteit) in ging. Dit heb ik aangegeven en uiteindelijk met wat passen en meten heeft het me opnieuw geholpen: ik ben nu sinds maart 2020 alweer zo goed als van mijn klachten af. Gelukkig maar, want toen kwam Corona en moest ook die praktijk even dicht. Sindsdien voel ik me lichamelijk en dus ook mentaal weer top! Zo fijn.

Lees meer »

Syndroom van Tietze: niet het leven van een 26-jarige

Vandaag stond er eigenlijk een andere blog op de planning, maar ik kan weinig energie opbrengen om over iets anders te schrijven. Een blog schrijven in het algemeen had ik eigenlijk al weinig zin in, maar wie weet helpt het van me af schrijven om mij beter te voelen (dat raad ik mijn cliënten ook aan namelijk, dus waarom niet zelf doen dan? 😉).

Lees meer »

Je bent niet je gedachten

In mijn vorige blogpost over mindset besprak ik hoe je gedachten je gevoelens en gedrag beïnvloeden, maar dat je negatieve gedachten ook kan beïnvloeden door er bewust bij stil te staan en er mee aan de slag te gaan. Vandaag wil ik je weer een kijkje geven in mijn keuken als orthopedagoog en je de basis uitleggen van hoe gedachten (en denkfouten) werken.

Lees meer »

Alles heeft te maken met mindset

De afgelopen weken ben ik me er weer steeds meer van bewust dat alles wat je doet, hoe je je voelt en met situaties omgaat te maken heeft met mindset (oftewel je denkwijze). Niet alleen bij mezelf zie ik wat het doet als ik bewust mijn mindset verander, ook bij mensen om mij heen (zowel privé als tijdens mijn werk) zie ik wat het met je doet als je met een bepaalde mindset naar situaties kijkt. Eigenlijk is het verbazingwekkend hoe je jezelf kan beperken of juist versterken in je eigen ontwikkeling. 

Lees meer »

Het doorbreken van gedragspatronen

Gedragspatronen, we kennen ze allemaal wel denk ik wel. Gedragspatronen zijn gewoontes en hangen altijd samen met bepaalde gebeurtenissen die op hun beurt weer bepaalde gedachten, gevoelens en gedragingen veroorzaken. Van jongs af aan hebben we deze gedragspatronen eigen gemaakt, omdat het ons op de één of andere manier iets oplevert. Sommige patronen helpen op de lange termijn, sommigen helpen alleen op de korte termijn. Ook ‘beschermen’ ze ons als het ware tegen bijvoorbeeld dingen die we lastig vinden. Tegelijkertijd kunnen gedragspatronen ons ook veel kosten. Een klein voorbeeldje: alles goed willen doen zodat je voorkomt te falen (positief op de korte termijn), maar je jezelf hierdoor emotioneel en lichamelijk uitput waardoor je ziek wordt (negatief op de lange termijn). Of: boos worden op mensen als ze je kritiek geven (positief op de korte termijn, want grote kans dat ze hun mond houden), maar hierdoor ontneem je jezelf de kans om te leren, te groeien en hechte relaties aan te gaan (negatief op de lange termijn). Daarnaast voelen gedragspatronen natuurlijk ook gewoon heel fijn en veilig aan. Mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren, waardoor we gedrag dat we gewend zijn van nature graag blijven herhalen.

Lees meer »

Syndroom van Tietze

Syndroom van watte?! Ja je leest het goed, Syndroom van Tietze, oftewel: een aandoening waarbij je een ontsteking hebt in het kraakbeen tussen je ribben en het borstbeen. Nu iets meer dan 3,5 jaar geleden is deze aandoening bij mij vastgesteld en veranderde mijn leven compleet. Het is een aan reuma verwante aandoening die tijdelijk kan zijn, maar ook chronisch kan worden. Dit laatste is bij mij het geval.

Lees meer »

Maak het je niet te druk! De kunst van het niet-moeten.

Herken je dat? Constant de hele tijd dingen moeten van jezelf? Nu ik dit schrijf, is het +/- 40 °C in Nederland. Het beste is dan om zo min mogelijk te doen toch? Toch?! Maar nee, mevrouw moet weer van zichzelf een blog gaan schrijven. Sjonge jonge, ik ben er écht zo één ja. Laat ik dan maar gelijk een blog schrijven over het ‘moeten’, komt het in ieder geval nog van pas 😉

Lees meer »