Een ode aan de kat

Gepubliceerd op 8 augustus 2019 om 15:44

Het is vandaag internationale kattendag en mensen die mij kennen weten dat ik gek ben van katten. Als ik denk aan een stressvrij leven, dan denk ik aan een kat. Alles wat ze doen valt in mijn straatje: lekker veel slapen, eten, spelen, poepen en plassen en oja, graag op je wenken bediend worden. HEERLIJK! Katten zijn meester in ontspannen en chillen en we kunnen ontzettend veel van hen leren! Want wij mensen hebben het er maar druk mee, rennen in het rond en moeten en willen van alles. We gaan gehaast door het leven, terwijl de kat naar ons kijkt: “Waar ben je mee bezig joh, mafketel? Doe ff chill”. Er moet zelfs een hele nieuwe psychologische stroming ontstaan (mindfulness, je kent het wel) om te doen en te denken als een kat. Is het dan echt zo moeilijk?

Eigenwijs en koppig zijn
Uhmmmm hoezo zou je alleen maar luisteren naar wat anderen van je verwachten en verlangen? Katten doen vooral waar ze zelf zin in hebben en willen. Joep (mijn eigenwijze kater, 4 maanden oud): “Uhhh waarom mag ik niet in die plant klimmen? Daar zijn ze toch voor? Pfffft… mensen…”.
Eigenwijs en koppig zijn wordt vaak als iets negatiefs bestempeld. Gelukkig ben ik vanaf mijn geboorte al gezegend met deze eigenschappen (ahum..), maar het heeft mij wel al mooi op plekken en in situaties gebracht waar ik misschien niet was gekomen zonder deze eigenschappen. In de brugklas werd mij door mijn wiskunde docent gezegd: meid, jij gaat echt niet hoger komen dan de MAVO. O ja joh, mevrouw K.? Na wat omwegen heb ik dan toch echt 12 jaar later mijn masterdiploma op zak, joejoeeeee! ✌🏻 Sowieso heb ik de neiging om rechtsaf te slaan terwijl de rest links gaat, dusja. Eigenwijsheid is een héél handige eigenschap voor het waarmaken van je dromen en het creëren van kansen. Daarnaast zijn positieve kanten van eigenwijs en koppig zijn dat je met een volhardende houding doorzet, niet bij de pakken neer gaat zitten en weigert je van je stuk te laten brengen. Daarnaast weet je door eigenwijs en koppig te zijn wat je wil. Besluiteloosheid? Nooit van gehoord! Wat er ook gebeurt, je weet wat je wil en waar je heen gaat. Vastberaden ga je voor dat wat je voor ogen hebt!

Het stellen van grenzen en ‘nee’ zeggen
Katten hebben totaaaaal geen moeite met het stellen van grenzen en laten merken dat ze het ergens niet mee eens zijn of iets niet leuk vinden. Denk je dat ze dan rekening houden met het feit dat ze je gevoelens wel of niet kwetsen? Ik dacht het niet. Net als katten ben ik van mening dat mensen ook vaker aan mogen geven dat ze iets niet willen of iets niet prettig vinden. Dit hoeft dan niet gelijk met een uithaal of snauw, maar je mag zeker wel aangeven dat het gedrag van de ander iets met jou doet en je het graag anders ziet. Dit zorgt alleen maar voor duidelijkheid. Door elkaars grenzen te leren kennen, wordt de band/relatie die je met de ander hebt alleen maar sterker. Op die manier kun je juist rekening houden met elkaar, zonder dat zelf voor de ander in te vullen (wij mensen zijn namelijk nogal goed in het invullen voor de ander). Ondanks dat katten een superneus hebben, kunnen zij ook niet ruiken wat de grenzen van een ander zijn. Laat staan dat wij dat wel kunnen! 😉 Grenzen aangeven is dus nodig.

Uwe miauwesteit de Koning(in)
Katten gooien alles in de strijd om te krijgen wat ze willen en anderen voor hen te laten werken. Dit is toch top? Ik bekijk dit vanuit twee kanten. Enerzijds laten ze zich graag verwennen door hun naasten in plaats van hen altijd maar te pleasen. Daar is eigenlijk niks mis mee toch? Gun jezelf die aandacht en liefde! Anderzijds doen ze vaak ook wel erg hard hun best om uiteindelijk te krijgen wat ze willen (zie: gillen voor een slaapkamerdeur om eten, hardleers op tafel springen terwijl je aan het eten bent, lekker in de weg gaan liggen terwijl je op je toetsenbord aan het typen bent of op je hoofd wanneer je slaapt). Hard work pays off!

In het hier en nu leven
Katten zijn een ster in het leven in het hier en nu. Ze maken zich weinig druk over wat de toekomst gaat brengen en al zeker niet over wat er in het verleden is gebeurd. Wij mensen leven veel te veel in de toekomst en/of het verleden, waarbij we op de automatische piloot gehaast ons leven leiden en ons te veel zorgen maken over dingen die we niet onder controle hebben en kunnen beïnvloeden. Al het moois van het leven speelt zich nu af, niet in het verleden of de toekomst. Uit onderzoeken blijkt dan ook dat je je mentaal (en daarom ook fysiek) veel beter voelt als je meer met je aandacht in het moment leeft.  Een mooie quote uit het boek Catfulness klinkt alsvolgt:

“De toekomst zit alleen maar in je hoofd: waarom zou je je daar nu zorgen over maken?”

Niet zo piekeren dus!

Een kat oordeelt niet
Leven in het moment heeft ook te maken met alles accepteren zoals het is. Het gaat om het accepteren dat je geen controle hebt over gedachten en situaties die je niet kunt beïnvloeden. Hou van jezelf, want niemand in de wereld is belangrijker dan jij. Denk je nou echt dat katten zich in eerste instantie bezighouden met het geluk van een ander? Dat is helemaal niet egoïstisch, zo creëren ze geluk voor zichzelf. Daarnaast mag er ruimte zijn voor vervelende emoties, mag je vervelende gedachten van een afstand bekijken en mag stilstaan bij wie jij bent, de dingen die je echt belangrijk vindt in je leven en hoe je hier actief naar kan handelen. Het enige moment waarop je actie kunt ondernemen voor veranderingen in je leven, is op dit moment. En hier hoort je aandacht dus ook te zijn. Katten zijn dan ook snel blij en tevreden!

Luiheid is een vak
Eerder schreef ik al een blog over de kunst van het niet moeten. Als we van iemand kunnen leren om niets te doen, is het de kat wel. Ooit een kat met een (overvolle) agenda gezien? Ik niet in ieder geval. Ook luiheid wordt vaak als negatief bestempeld, maar is het niet heerlijk om momenten voor jezelf te nemen waarin je ongestoord lui kunt zijn? Het schijnt zelfs dat de rust en leegte die luieren en lanterfanten met zich mee brengt de kwaliteit van leven verhoogd en geluk en creativiteit doet toenemen. Gun jezelf dus die tijd, ruimte en rust!

Tot slot: het boeit katten allemaal geen fuck, houden van knuffelen (hallo gelukshormonen, dag stresshormonen!!), zijn trots op wie ze zijn en vertrouwen op hun instinct. Zoals die gekke oude Freud ooit zei “Time spent with cats is never wasted”. Dus als ik je nu nog niet heb overgehaald om te doen en denken als een kat en om met katten te leven, dan weet ik het niet meer hoor 😉

Veel liefs,

      Sanne 

                       Charlie & Joep                                                                         Puk


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.