Appelkruimelkoek met amandelspijs

Gepubliceerd op 27 februari 2022 om 11:51

Joejoeeeeee liebe leuten!! ❤️Inmiddels is het zo'n 3 maanden geleden dat ik voor het laatst een recept heb gepost. En voor wie mij niet volgt op Instagram: dat had zo zijn redenen 😅Ik ben zwanger!! 🤰🏼En inmiddels tik ik bijna de 16 weken aan!

Tot een paar weken terug bestonden mijn weken uit: slapen, kotsen, overleven 😂Dus je kunt je misschien wel voorstellen dat bakken nou niet direct iets was waar ik héél veel zin, tijd of puf voor had. Een paar weekjes geleden had ik opeens een opleving en heb ik gezellig met mijn moeder in de keuken staan bakken 🥰Een gebakje die niet te zwaar op de maag valt, maar wel súper lekker is! Een plaatkoek van appel, havermoutkruimel en zelfgemaakt amandelspijs, hmmm! 👅Ready?! Komt ie!

Ingrediënten voor de amandelspijs

  • 250 gram (gepelde) ongezouten amandelen
  • 250 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • Een halve citroen geraspt

Ingrediënten voor de koek

  • 400 gram bloem
  • 200 gram havermout
  • 300 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1/2 tsp zout
  • 350 gram ongezouten roomboter
  • 2-3 friszure appels (ik gebruikte Granny Smith) 
  • 2,5 tbsp speculaas/kroekkruiden
  • 300 gram amandelspijs
  • 1 ei 

Dit heb je nodig

  • Kookpan
  • Zeef
  • Schone theedoek
  • Keukenmachine of hakmolen
  • Vershoudfolie
  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Mesje om de appels te schillen en snijden
  • Kom
  • Garde
  • Steelpannetje
  • Spatel.

Zo doe je dat

Voor de amandelspijs

  1. Als je al gepelde amandelen hebt, kun je de stappen overslaan tot stap 6. Maar als je ongepelde amandelen hebt, moeten deze eerst nog ontveld worden. 
  2. Breng een laagje water in een kookpan aan de kook.
  3. Voeg dan de amandelen toe en laat ze 30 seconden koken.
  4. Schenk de amandelen in een zeef boven de wasbak (of kom, kijk maar) en spoel ze af met koud water.
  5. Leg een schone theedoek open op het aanrecht en leg de amandelen hier op. Wrijf met de theedoek over de amandelen; zo komen de velletjes los. Lukt dit nou niet helemaal, dan kun je de velletjes er ook makkelijk verder met de hand afhalen.
  6. Rasp een halve citroen in een kommetje.
  7. Doe de amandelen in de keukenmachine en hak fijn. 
  8. Voeg de kristalsuiker en de citroenrasp toe en meng door de gehakte amandelen.
  9. Voeg het ei toe en meng verder tot een samenhangend geheel.
  10. Kneed de amandelspijs nog even met de hand tot een bol. Leg dit in vershoudfolie in de koelkast. Het best kun je de amandelspijs in de koelkast laten rusten, zodat het lekker op smaak komt. Zelf heb ik het een dag van te voren gemaakt, maar je kunt het zelfs een week of 2 weken in de koelkast bewaren. In de vriezer zelfs tot 3 maanden!

Voor de appelkruimelkoek

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Kneed de amandelspijs los en zet even opzij.
  3. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in dunne partjes. 
  4. Smelt de ongezouten roomboter op laag vuur in een steelpannetje. Roer af en toe met een spatel of beweeg het pannetje.
  5. Meng ondertussen in een kom de havermout, bloem, speculaaskruiden en lichtbruine basterdsuiker door elkaar met een garde. 
  6. Zodra de boter helemaal gesmolten is, kun je het toevoegen aan de kom met droge ingrediënten. Meng door elkaar met een spatel totdat er een kruimelig deeg ontstaat.
  7. Leg het bakpapier op de bakplaat en doe hier twee derde van het kruimeldeeg op. Druk stevig aan in een rechthoek zodat het een plak deeg wordt. Je kunt je vingers hiervoor gebruiken, of de achterkant van een lepel.
  8. Smeer de amandelspijs hier gelijkmatig overheen. Als het wat stroef gaat, kun je de spijs er ook in kleine stukjes overheen strooien en dan aandrukken. Van het amandelspijs wat je zelf gemaakt hebt, houd je waarschijnlijk wat over. Dit kun je in vershoudfolie inpakken en invriezen om het evt. voor een ander gebakje te gebruiken. 
  9. Verdeel de geschilde aardappelpartjes over het amandelspijs.
  10. Kruimel het kruimelige deeg gelijkmatig over de aardappelpartjes.
  11. Zet de bakplaat nu voor 40 - 45 minuten in de oven, totdat de bovenkant goudbruin is gekleurd. 
  12. Haal de bakplaat uit de oven en laat de plaatkoek afkoelen.
  13. Snijd in stukken zo groot als je wil en tadaaaa, je hebt een heerlijke appelkruimelkoek met amandelspijs!

Eetsmakelijk!

Veel liefs,

     Sanne

Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto's via social media met de hashtag #sanbakterwatvan en tag mij in je bericht!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.