Home » Baksels &zo » Karamel pecan brownie

Karamel pecan brownie

Gepubliceerd op 6 oktober 2021 om 13:49

FINALLY! Een nieuwe blog! Man, wat voelt dat lang geleden. Sinds mijn vorige blog is er een hoop gebeurd: Melvin en ik zijn getrouwd EN op huwelijksreis geweest! Als kers op de taart is vlak daarna ook nog eens mijn beste vriendinnetje getrouwd 🥳Eén en al feest. Je kunt je voorstellen dat tijd voor bakken, laat staan bloggen, schaars was. Inmiddels is de herfst begonnen en keert de rust in ons leven terug. Tijd voor een nieuw recept dus! En niet zomaar een recept... Deze bonkjes geluk wil je in je leven, geen discussie over mogelijk. Dames en heren, hier komt ie, het recept van de karamel pecan brownies!

Ingrediënten

Koek laag

  • 120 gr bloem
  • 45 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 120 gr koude roomboter

Brownie laag

  • 85 gr pure chocolade (minstens 70%)
  • 85 gr ongezouten roomboter
  • 165 gr kristalsuiker
  • 2 eieren (L)
  • 25 gr cacao poeder
  • 60 gr bloem
  • 1/4 tsp zout
  • 1/4 top bakpoeder

Pecan topping

  • 115 gr ongeroosterde pecannoten
  • 75 gr ahornsiroop (maple syrup)
  • 75 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 75 gr slagroom
  • 50 gr ongezouten roomboter
  • 1/4 tsp zout
  • 1/4 tsp kaneel
  • 1/4 tsp vanille
  • Extra pecans voor decoratie

Extra

  • 250 ml slagroom
  • 30 gr kristalsuiker

Dit heb je nodig

  • Oven
  • Keukenmixer met menghaak en garde (of handmixer met kom)
  • Groot keukenmes
  • Snijplank
  • Vierkante bakvorm van 20x20cm
  • Bakpapier
  • Bakspray of extra roomboter voor het invetten van de bakvorm
  • Pan
  • Hittebestendige kom
  • Spatel
  • Steelpan
  • Bak thermometer

Zo doe je dat

Koek laag

  1. Warm de oven voor op 170 .
  2. Snijd de koude roomboter in stukken en zorg dat de boter koud blijft. 
  3. Gooi de blokjes roomboter, lichtbruine basterdsuiker en de bloem in de keukenmixer (of met de handmixer) met menghaak en meng op middellage snelheid tot een koekdeeg. Kneed het deeg nog kort met je handen tot het een bolletje koekdeeg is. 
  4. Vet de bakvorm in met roomboter of bakspray.
  5. Leg het bakpapier er in en zorg dat de bodem en zijkanten goed strak bedekt zijn.
  6. Doe het koekdeeg in de bakvorm en verdeel gelijk over de bodem met je vingers of de achterkant van een lepel.
  7. Bak de koeklaag in 20 minuten in de oven af op 170 °C. De bovenkant van de laag moet er goudbruin uit zien. 
  8. Haal de bakvorm uit de oven, maar laat de oven wel aan staan op 170 °C.

Brownie laag

  1. Nu kun je aan de slag met de brownie laag. Smelt de pure chocolade met de boter au bain-marie. Zet aan de kant om af te koelen.
  2. Meng in de keukenmixer (of met de handmixer) met garde de eieren en de suiker voor ongeveer 5 minuten samen op middelhoge snelheid tot het wit en fluffy is.
  3. Voeg de gesmolten pure chocolade met boter toe aan de geklopte eieren met suiker en meng op middellage snelheid totdat het goed in elkaar is opgenomen. 
  4. Zeef de bloem, cacaopoeder, zout en bakpoeder in de kom en meng op lage snelheid met het de het beslag.
  5. Ga met een spatel nog even goed langs de randen van de kom en zorg dat al het beslag goed gemengd is. 
  6. Doe het browniebeslag in de bakvorm boven op de koeklaag en verdeel gelijk met een spatel of achterkant van een lepel.
  7. Bak de brownie laag op 170 °C voor 20-25 minuten en haal uit de oven wanneer de laag gaar is. Check met een prikkertje; deze hoort er bijna schoon uit te komen. Nog te nat? Laat de bakvorm dan nog een paar minuten extra in de oven en check om de paar minuten of de brownie laag al gaar is. Laat de brownie laag goed afkoelen buiten de oven. 

Pecan topping

  1. Rooster de pecannoten (+ wat extra) voor 5 minuten op een bakplaat (met bakpapier) in de oven op 175 °C. Hak 115 gr pecannoten grof en bewaar wat voor de garnering.
  2. Klop de slagroom op in een keukenmixer of met handmixer met garde.
  3. Doe de slagroom, lichtbruine basterdsuiker, ahornsiroop, roomboter, kaneel, zout en vanille extract in een steelpan.
  4. Zet het vuur op middel hoogte. Laat het pruttelen totdat het 118 °C is. Check dit met een bak thermometer. Deze temperatuur is nodig voor het maken van de karamel.
  5. Voeg de gehakte pecannoten toe aan de karamel en roer kort door elkaar.
  6. Doe de karamel met pecans in de bakvorm boven op de brownie laag en verdeel gelijk. Doe er nog wat geroosterde pecannoten overheen ter garnering.
  7. Laat 30-45 minuten afkoelen.
  8. Snijd de brownie in (9-12) stukken. 

Extra

  1. Klop 250 ml slagroom met 30 gr kristalsuiker op in een keukenmixer of met de handmixer met garde. Begin rustig en zet de snelheid steeds hoger. Dit zorgt voor een luchtige slagroom. Klop door tot de slagroom stijf wordt en pieken rechtop blijven staan als je de garde er uit haalt. 
  2. Leg met een lepel een flinke dot op de karamel pecan brownie wanneer je deze gaat serveren. 
  3. De opgeklopte slagroom kan bijvoorbeeld in een afgesloten bakje voor 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden.

Eetsmakelijk!

Veel liefs,

     Sanne

Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto's via social media met de hashtag #sanbakterwatvan en tag mij in je bericht!


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.