Home » Baksels &zo » Pecan pie met dulce de leche (karamel pasta)

Pecan pie met dulce de leche (karamel pasta)

Gepubliceerd op 15 mei 2021 om 10:00

In het vorige recept deelde ik al met jullie hoe je dulce de leche maakt... Vandaag gaan we er mee aan de slag in een pecan pie! Geloof mij, dit wil je!!!! Pecan in combinatie met karamel is HEAVEN ✨Met een dot vers geklopte slagroom of bolletje ijs erbij ben je helemaal ready to slip dicht your aderen!!! Maar weet je, het is oké. Jij verdient zo'n lekker taartje. Dus huphup van die kont af en huppel die keuken in 🧑🏻‍🍳 Komt ie!

Ingrediënten (8 - 10 stukken)

Taartbodem

  • 175 gram bloem
  • ½ tsp zout
  • 14 gram kristalsuiker
  • 115 gram ongezouten roomboter
  • 30-60 ml koud water

Pecan vulling

  • 210 gram donkere basterdsuiker
  • 160 gram dulce de leche
  • 55 gram ongezouten roomboter
  • 1 tbs vanille extract
  • 3 eieren (L)
  • 60 ml slagroom
  • ¼ tsp zout
  • 200 gram pecannoten

Topping

  • Slagroom (240 ml)
  • Of bolletje vanille ijs (of allebei!!!)

Dit heb je nodig

  • Keukenmachine of handmixer met menghaak
  • Kom om in te mixen
  • Bakspray
  • Taartpan van 23 cm
  • Deegroller
  • Vershoudfolie
  • Kookpan
  • Fornuis
  • Oven
  • Bakpapier
  • Bakplaat
  • Garde
  • Spatel

Zo doe je dat

    Dulce de leche

  1. Maak van te voren dulce de leche zoals hier

    Taartbodem

  2. Hak de koude ongezouten roomboter in stukjes.
  3. Doe de bloem, zout en suiker in de keukenmachine met menghaak en meng kort op middellaag tempo.
  4. Voeg de koude blokjes roomboter stuk voor stuk toe terwijl de keukenmachine op middellaag tempo draait, tot de boter in het mengel is opgenomen.
  5. Voeg 30 ml koud water langzaam aan het mengsel toe, terwijl het nog steeds op middellaag tempo draait, tot het aan elkaar gaat plakken (druk tussen je vingers tegen elkaar, het wordt een soort zanddeeg). Als dat nog niet het geval is, dan voeg je nog een beetje koud water toe. Niet te veel tegelijk, anders wordt het deeg te waterig.
  6. Haal het deeg uit de kom en leg het op een schoon aanrecht. Duw het deeg in elkaar zodat het een bal wordt.
  7. Leg de deegbal op een groot stuk vershoudfolie en druk plat in een rondje (van ongeveer 2-3 cm hoog). Verpak het deeg in het vershoudfolie en leg voor een uur in de koelkast.
  8. Haal het deeg na een uur uit de koelkast.
  9. Strooi wat bloem over het aanrecht. Haal het deeg uit het vershoudfolie en leg op het met bloem bestuifde aanrecht. Strooi ook wat bloem over het deeg en over de deegroller.
  10. Rol het deeg uit met een deegroller. Draai het deeg steeds rond bij elke rol om er voor te zorgen dat het deeg op een gelijke manier uitgerold wordt en niet vast blijft plakken aan het aanrecht. Probeer het deeg in een ronde vorm te houden. Rol uit tot het deeg ongeveer 30-33 cm breed is.
  11. Spray de taartpan in met bakspray.
  12. Rol het deeg losjes om de deegroller en rol vervolgens weer uit over je taartpan.
  13. Til het deeg aan de zijkant op en duw vervolgens tegen de bodem en de zijkanten van de taartpan aan. Op die manier scheurt het deeg niet. Doe dit voor heel de taartpan. Ga vervolgens met de buitenkant van je wijsvinger langs de randen in de pan en druk het deeg goed aan tegen de zijkant. Druk de bovenkant van het deeg plat zodat het overtollige deeg over de zijkanten heen valt. Snijd het overige deeg van de zijkanten af. Mocht het deeg ergens scheuren, dan kun je het overtollige deeg gebruiken om deze scheurtjes op te vullen. Druk stukjes deeg in de scheurtjes en je zult merken dat het deeg makkelijk te bewerken is. 
  14. Zet de taartpan in de koelkast voor minstens een half uur.

    Pecan vulling

  15. Voor het roosteren van de pecannoten verwarm je de oven voor op 170°C (boven en onderwarmte).
  16. Leg de 200 gram pecannoten (en evt. al wat extra voor de topping) verdeeld over bakpapier op de bakplaat. 
  17. Rooster de pecannoten kort in de oven op 170°C, totdat je ze een beetje ruikt (duurt maar een paar minuutjes). Laat na het roosteren afkoelen.
  18. Voeg de basterdsuiker, roomboter, vanille extract en dulce de leche toe aan een kookpan, zet op middelhoog vuur en roer constant met een spatel. Roer tot het begint te borrelen. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen tot lauwe temperatuur.
  19. Verwarm de oven daarna op 180 °C.
  20. Leg een aantal pecannoten apart voor de versiering later en hak 200 gram pecannoten grof.
  21. Haal de taartbodem uit de koelkast en verdeel de gehakte pecannoten over de bodem van de taartpan.
  22. Zorg er voor dat je eieren op kamertemperatuur zijn en meng even kort met elkaar in een kommetje.
  23. Voeg de eieren toe aan het mengsel van basterdsuiker, roomboter, e.d. Het mengsel moet dus lauw zijn, anders kook je de eieren en dat is GOOR. Voeg de eieren beetje bij beetje toe en meng met een garde tot het helemaal in elkaar is opgenomen.
  24. Voeg dan het zout toe, om vervolgens langzaam de slagroom toe te voegen terwijl je met de garde blijft roeren.
  25. Verdeel het mengsel in gelijke mate over de noten in de taartbodem en verdeel de vulling een beetje met een spatel, zodat overal even veel pecannoten verdeeld zijn.
  26. Leg het rooster van de oven op 1/3 van de oven (dus meer onderin dan in het midden). Doe de taart in de oven en bak de taart tussen 40 en 45 minuten af. Als je nog wil decoreren, kun je na ongeveer 5 minuten de taart even uit de oven halen, omdat de vulling dan meer een vaste vorm heeft gekregen. Op die manier zinken de pecannoten die je wil gebruiken voor de decoratie niet naar de bodem, wel zo handig. Doe de taart dan weer terug in de oven.
  27. Check de taart na 40 minuten om te kijken of hij al klaar is. De vulling moet vast zijn en met een satéprikker kun je kijken of de taart gaar is (komt er schoon uit). Als je vindt dat de bovenkant van het deegkorst te bruin wordt, kun je er aluminiumfolie omheen doen zodat het niet verder bruint. Houdt dit dus goed in de gaten.
  28. Laat de taart compleet afkoelen.
  29. Eet de taart zo, of met slagroom, of een bolletje vanille ijs. YUM!

Eetsmakelijk!

Veel liefs,

     Sanne

Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto's via social media met de hashtag #sanbakterwatvan en tag mij in je bericht!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.