Home » Baksels &zo » Hummingbird cake

Hummingbird cake

Gepubliceerd op 27 maart 2021 om 09:10

De geur van geroosterde pecannootjes.... HOU EVEN OP! Zoooo lekker! 

De eerste keer dat ik in aanraking kwam met de hummingbird cake was in Amsterdam bij De Drie Graefjes (daar MOET MOET MOET je heen als je een keer in Amsterdam bent, die taarten zijn niet normaal). Melvin en ik gingen naar een concert van Agnes Obel in Paradiso. We kwamen aan het eind van de middag aan en ik wilde per se een taartje eten bij De Drie Graefjes. Maar, ze gingen rond 18:00 al dicht ofzo, dus besloten we het taartje maar voor ons avondeten te eten... Naaaah die stukken daar zijn echt enorm en dit taartje is best machtig, dus hadden we geen honger meer. Maar it was all worth it, want deze taart is te lekker!

Qua smaak lijkt de hummingbird cake op worteltaart, maar het is véél zoeter. In plaats van wortels zitten er bananen en ananas in. De geroosterde pecannootjes, het kaneel en de cream cheese brengen de smaken mooi in balans. Toen ik Melvin vorige maand dan ook vroeg welke taart ik zou moeten maken voor zijn verjaardag, koos hij voor deze 🥳Helemaal geen straf om te maken!
Benieuwd naar het recept? Komt ie!

Ingrediënten (8 tot 10 stukken)

Cake

  • 250 gram bloem
  • 300 gram kristalsuiker
  • 1,5 tsp kaneel
  • 3/4 tsp baksoda
  • 3/4 tsp bakpoeder
  • 1/2 tsp zout
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 3 eieren
  • 2 (heeeeele) rijpe bananen!!
  • Groot blik ananas (zo'n 320 gram uitlekgewicht)
  • 2 tsp vanille
  • 100 gram pecannoten

Topping

  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 120 gram MonChou
  • 420 gram poedersuiker
  • Extra geroosterde pecannoten

Dit heb je nodig

    • Handmixer met kloppers (en een kom) of keukenmixer met menghaak
    • Spatel
    • Hakmolen (of keukenmachine)
    • Oven
    • Bakplaat
    • Bakpapier
    • Groot keukenmes
    • Snijplank
    • 2 bakvormen van 20 tot 23 cm 
    • Draaiplateau (met cakeboard), taartplateau of bord
    • Paletmes

    Zo doe je dat

    1. Verwarm de oven voor op 170°C (boven en onderwarmte).
    2. Leg de 100 gram pecannoten (en evt. al wat extra voor de topping) verdeeld over het bakpapier op de bakplaat. 
    3. Rooster de pecannoten kort in de oven op 170°C, totdat je ze een beetje ruikt (duurt maar een paar minuutjes). Laat na het roosteren afkoelen.
    4. Doe de banaan en uitgelekte ananas in de hakmolen (of keukenmachine) en maal fijn.
    5. Doe de zonnebloemolie, eieren, banaan, ananas en vanille in een kom en meng met de keukenmixer/handmixer op middelhoog niveau. 
    6. Zeef de bloem, kristalsuiker, kaneel, baksoda, bakpoeder en zout in de kom met de natte ingrediënten en meng door elkaar op middelhoge snelheid. 
    7. Hak de pecannoten met een groot keukenmes op een snijplank klein en meng dit kort op lage snelheid door het beslag.
    8. Vet de bakvormen in (met roomboter, zonnebloemolie of bakspray) en verdeel het beslag in gelijke mate over de verschillende bakvormen. 
    9. Bak de taartlagen in 25 minuten af in de voorverwarmde oven op 170°C. Je weet dat de taartlagen gaar zijn als je met een satéprikker er in prikt en hij er schoon uitkomt.
    10. Laat de taartlagen even afkoelen en haal na 15-20 minuten uit de bakvorm. Laat verder afkoelen.
    11. Wanneer de taartlagen compleet zijn afgekoeld, kun je beginnen aan de icing. Haal de boter en MonChou uit de koelkast en meng ze op kamertemperatuur voor zo'n 5 minuten in een kom met handmixer/keukenmixer op (middel)hoge snelheid. 
    12. Voeg de helft van de poedersuiker toe, meng kort op lage snelheid en verhoog dan de snelheid tot (middel)hoog zodat de poedersuiker niet over heel je keuken ligt 😉
    13. Wanneer de poedersuiker goed gemengd is met de boter en MonChou, kun je de andere helft van de poedersuiker toevoegen en opnieuw mengen. Als je crème lekker luchtig is, ben je klaar!
    14. Nu kun je gaan bouwen, yaaaaay!! Leg een taartlaag op een bord, taartplateau of cakeboard en draaiplateau. Als je wil dat de taart minder schuift, kun je eerst nog een beetje icing op het bord, taartplateau of cakeboard smeren voordat je de taartlaag er op legt. 
    15. Voeg de helft van de icing toe op de eerste taartlaag en smeer met een paletmes langzaam uit terwijl je tegelijkertijd het bord draait. Op die manier verdeel je de icing gelijk over de taartlaag. Stop net voor de randen, want de icing wordt nog een beetje platgedrukt door de tweede taartlaag en op die manier zal het tot de rand gevuld worden.
    16. Leg de volgende taartlaag er op, draai het bord en kijk goed of de taartlaag er recht op ligt. Druk een beetje aan. Verdeel dan de tweede helft van de icing op eenzelfde manier over de bovenkant, nu wel tot de rand. 
    17. Hak wat geroosterde pecannoten grof, verdeel over de taart zoals jij wil en tadaaaa je taart is klaar!

    Eetsmakelijk!

    Veel liefs,

         Sanne

    Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto's via social media met de hashtag #sanbakterwatvan en tag mij in je bericht!


    «   »

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.