Home » Baksels &zo » Vegan red velvet cupcakes

Vegan red velvet cupcakes

Gepubliceerd op 10 februari 2021 om 12:28

Red velvet cupcakes, maar dan vegan.. WAT?! Met wat simpele aanpassingen en met dank aan goede plantaardige producten die tegenwoordig in de supermarkten verkrijgbaar zijn, kun je steeds makkelijker vegan bakken. Zelf blijf ik nog wel fan van zuivel, maar ik vond het leuk om eens wat anders te proberen. Daarnaast was een vriend van ons jarig en hij eet lactosevrij. Extra reden dus om de keuken in te gaan en eens iets te bakken voor hem waar hij niet 80 duizend pillen voor hoeft te slikken om van mijn baksels te kunnen genieten. En het was meeeega lekkerrrr! Dat motiveert me om vaker vegan te gaan bakken 😊Of je nou plantaardig of lactosevrij wil eten, of gewoon benieuwd bent hoe je iets lekkers op tafel zet zonder dierlijke producten, dan is dit een HIT! Komt ieeeeee:

Ingrediënten (12 cupcakes)

Cupcakes

  • 245 ml soyamelk
  • 1/2 tsp vanille extract
  • 1/2 tbsp appelazijn
  • 110 ml zonnebloemolie
  • 1/2 tsp rode kleurstof (gel of pasta)
  • 200 gr bloem
  • 10 gr cacaopoeder
  • 3/4 tsp baksoda
  • 1 tsp bakpoeder
  • 3/4 tsp zout
  • 200 gr kristalsuiker

Botercrème

  • 250 gr plantaardige ongezouten boter (ik heb die van Flora Plant gebruikt, goede vervanger voor roomboter)
  • 750 gr poedersuiker
  • 1 tbsp vanille extract
  • Evt. wat soya melk om de botercrème wat zachter te maken

Dit heb je nodig

  • Bakvorm voor 12 cupcakes
  • 12 cupcakevormpjes
  • Hand- of keukenmixer
  • Kom
  • Zeef
  • Spatel
  • Maatbeker
  • Oven
  • Spuitzak en spuitmond naar keuze

Zo doe je dat

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C.
  2. Voor de cupcakes mix je de 'natte' ingrediënten (soyamelk, zonnebloemolie, appelazijn, vanille extract en rode kleurstof) in een kom op lage snelheid.
  3. Zeef vervolgens de 'droge' ingrediënten (bloem, cacaopoeder, bakpoeder, baksoda, zout en kristalsuiker) boven de kom met 'natte' ingrediënten en meng vervolgens op middelhoge snelheid tot het goed in elkaar is opgenomen. 
  4. Zorg ervoor dat je cupcakevormpjes in je cupcake bakvorm hebt gedaan.
  5. Aangezien het beslag best dun is, vind ik het fijn om het beslag in een maatbeker te doen en dan zo in de cupcakevormpjes te gieten totdat de vormpjes tot 2/3 gevuld zijn.
  6. Bak de cupcakes in een voorverwarmde oven in 20 minuten af op 170 °C. Prik er met een satéprikker in om te kijken of ze goed zijn. Komt de satéprikker er schoon uit, dan kun je ze uit de oven halen. Zo niet, bak ze dan nog verder voor 1 - 2 minuten en check of ze dan goed zijn.
  7. Terwijl je de cupcakes laat afkoelen kun je aan de slag gaan met de 'boter'crème. Meng de plantaardige boter op hoog tempo met de handmixer of in een keukenmixer, zodat het zacht wordt en makkelijk kan vermengen met de poedersuiker. Dit duurt niet lang, omdat dit soort boter van zichzelf al wat zachter is dan roomboter. 
  8. Voeg de helft van de poedersuiker toe en meng goed door elkaar (eerst lage snelheid zodat je hele keuken niet onder de poedersuiker zit en dan hoge snelheid om goed door elkaar te mengen). Herhaal dit met de andere helft van de poedersuiker. Meng voor 3-4 minuten zodat de botercrème wit en luchtig kan worden. 
  9. Voeg vervolgens het vanille extract toe en meng kort door elkaar.
  10. Als je de botercrème te dik vindt, kun je er steeds 1 tbsp soyamelk bij toevoegen en met elkaar mengen om het wat zachter te maken. Niet te veel tegelijk, want voor je het weet is het weer te zacht 😉
  11. Voeg de botercrème toe aan een spuitzak met een spuitmond naar keuze (ik gebruikte een stervormige spuitmond, maar een ronde is ook leuk!) en decoreer de cupcakes.
  12. Tadaaaa! Simpel toch?

Eetsmakelijk!

Veel liefs,

     Sanne

Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto's via social media met de hashtag #sanbakterwatvan en tag mij in je bericht!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.