Home » Baksels &zo » Witte chocolade fudge met pistache en limoen

Witte chocolade fudge met pistache en limoen

Gepubliceerd op 8 januari 2021 om 19:00

Wat ik één van de leukste dingen aan bakken vind, is dat ik bepaalde smaken waar ik afzonderlijk van elkaar enorm van houd, samen kan brengen in één baksel. Daarnaast heb ik eerlijk gezegd niet altijd zin om enorm lang in de keuken te staan, maar vind ik het maken van een bakseltje die zo in elkaar gedraaid is maar wel enorm lekker ook een uitdaging. Als ik denk aan snel en simpel, dan denk ik aan fudge! Je hakt het één en ander fijn, smelt het en gooit het door elkaar en tada, klaar ben je. Dit zoete maar tegelijkertijd frisse receptje kan ik je dan ook niet onthouden. Komt ie!

Ingrediënten (16 stuks)

  • 190 gr jodenkoeken
  • 35 gr ongezouten roomboter
  • 250 gr witte chocola
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 50 gr pistachenoten voor in de fudge + nog wat extra om erover heen te verdelen
  • Rasp van 1 limoen

Dit heb je nodig

  • Keukenmachine of hakmolen (om de koeken te verkruimelen)
  • Steelpan
  • Eetlepel
  • Hittebestendige kom
  • Hakmes + snijplank
  • Rasp
  • Bakvorm (ik gebruik een 20 bij 20 cm bakvorm)
  • Spatel
  • Bakpapier
  • Koelkast

Zo doe je dat

  1. Smeer de bakvorm in met wat boter of bakspray en doe het bakpapier in de bakvorm (zo plakt het bakpapier aan de bakvorm, is handig 😌).
  2. Hak de jodenkoeken tot koekkruimels in een keukenmachine of hakmolen. 
  3. Smelt de ongezouten roomboter op laag vuur. Zodra de boter helemaal gesmolten is, voeg je de koekkruimels toe en roer met een eetlepel goed door elkaar.
  4. Verdeel de koekkruimels met roomboter gelijkmatig over de bodem van de bakvorm en druk aan met de achterkant van de eetlepel. Zorg ervoor dat de bodem gelijkmatig verdeeld is en de koekkruimels goed aangedrukt zijn (de randen ook!). 
  5. Zet in de koelkast.
  6. Hak de witte chocolade fijn.
  7. Pel de pistachenoten tot je 50 gr hebt en hak deze met een groot mes op een snijplank in kleine en grove stukken. 
  8. Rasp vervolgens de limoen. 
  9. Maak ondertussen het steelpannetje schoon, zodat je deze kan hergebruiken. Of je gebruikt een andere, wat jij wil joh 😉
  10. Verwarm de gecondenseerde melk in een steelpan op middellaag vuur. Roer regelmatig met de spatel zodat het niet aanbrand.
  11. Wanneer de gecondenseerde melk een beetje warm is, kun je de chocolade toevoegen. Blijf goed roeren zodat de chocolade goed kan smelten en gemengd wordt met de gecondenseerde melk. 
  12. Wanneer de chocolade genoeg gesmolten en gemengd is, voeg je de pistachenoten en limoenrasp toe en roer je ook dit goed door elkaar.
  13. Haal de bakvorm uit de koelkast en voeg het mengsel toe over de bodem. Verdeel gelijk met een spatel of achterkant van een lepel. Let op, het wordt snel een stuk stijver, dus dan kun je het moeilijker verdelen. Snel handelen dus!
  14. Hak nog wat pistachenoten grof en strooi dit over de fudge. Druk een beetje aan zodat het goed blijft zitten.
  15. Zet de bakvorm voor minstens 4 uur in de koelkast, maar het best stijft het op als je het een dag/nacht in de koelkast laat staan en dan pas de volgende dag aansnijdt. 

Eetsmakelijk!

Veel liefs,

     Sanne

Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto's via social media met de hashtag #sanbakterwatvan en tag mij in je bericht!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.