Home » Baksels &zo » Witte chocolade frambozen cheesecake

Witte chocolade frambozen cheesecake

Gepubliceerd op 18 december 2020 om 15:00

Witte chocola en frambozen: een gouden combi! Vanaf januari start ik bij mijn nieuwe baan en in het kader van mijn afscheid maakte ik afgelopen week deze (glutenvrije) cheesecake met witte chocolade en frambozen voor mijn collega's. Eén van mijn collega's eet glutenvrij en dat vind ik soms best een uitdaging in het maken van baksels. Waar je dan sowieso safe mee zit, is een cheesecake! In plaats van gewone koekjes (biscuits of bastogne koeken) te gebruiken als bodem, kun je deze gewoon vervangen voor glutenvrije biscuits. Net zo lekker! 

Of het nou zomer of winter is: witte chocolade frambozen cheesecake kan altijd! Een lekker toetje voor de kerstdagen is het dan ook zeker. Met een beetje geduld tover ook jij dit heerlijke taartje op tafel. Benieuwd naar het recept? Komt ie!

Ingrediënten (8 stukken)

Bodem

  • 200 gr koekjes (glutenvrije biscuits, gewone biscuits of bastogne koeken)
  • 90 gr ongezouten roomboter

Cheesecake

  • 200 gr witte chocola
  • 250 gr verse frambozen
  • 1 el suiker
  • 300 gr roomkaas
  • 75 gr zure room
  • 1 tsp vanille extract
  • 1 tsp maïzena
  • 2 eieren

Dit heb je nodig

  • Steelpannetje
  • Keukenmachine/hakmolen
  • Springvorm van 24 cm 
  • Bakpapier
  • Eetlepel
  • Hittebestendige kom
  • Keukenmixer of handmixer met kom
  • Spatel
  • Satéprikker
  • Oven
  • Aluminiumfolie

Zo doe je dat

  1. Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur en hak de koekjes heel fijn in een keukenmachine of hakmolen. Meng door elkaar heen tot een kruimelig mengsel.
  2. Bekleed de springvorm met bakpapier en verdeel het koekmengsel gelijkmatig over de bodem van de springvorm. Druk stevig aan met de achterkant van een eetlepel en zet in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 170 °C.
  4. Smelt vervolgens 150 gr witte chocolade au bain-marie en zet opzij om af te koelen.
  5. Maal 100 gr frambozen met 1 el suiker in de keukenmachine/hakmolen fijn (met een staafmixer werkt het ook trouwens). 
  6. Klop met een handmixer of keukenmixer de roomkaas op middelhoge snelheid zacht en voeg vervolgens de zure room, vanille extract en maizena toe. Mix kort op middelhoge snelheid. 
  7. Verlaag de snelheid, voeg langzaam de gesmolten witte chocolade toe en meng kort door elkaar tot een glad mengsel.
  8. Voeg de eieren toe en meng kort op lage snelheid tot het goed in elkaar opgenomen is. 
  9. Haal de springvorm uit de koelkast en giet de helft van het roomkaas mengsel over de bodem. Meng een deel van het frambozensausje door het roomkaas mengsel, giet ook dit in de springvorm en verdeel gelijkmatig. Verdeel de rest van de frambozensaus over de cheesecake (bijvoorbeeld met een lepel(tje) en maak met een satéprikker een mooie vorm in de cheesecake.
  10. Zet de cheesecake voor 45-50 minuten in een voorverwarmde oven en bak op 170 °C af. Houd de cheesecake in de gaten: als de bovenkant te bruin wordt, kun je het afdekken met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet verder verkleurd. 
  11. De cheesecake is klaar wanneer hij nog een beetje wobbelt, maar de buitenkanten stevig zijn. 
  12. Laat de cheesecake afkoelen buiten de oven en zet vervolgens voor minstens 3 uur in de koelkast om verder op te stijven.
  13. Haal de cheesecake uit de springvorm (een groot mes kan helpen om de cheesecake los te krijgen van de zijkanten). 
  14. Smelt de rest van de witte chocolade en garneer de cheesecake met frambozen en de gesmolten chocolade.

Eetsmakelijk!

Veel liefs,

     Sanne

Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto's via social media met de hashtag #sanbakterwatvan en tag mij in je bericht!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Rolof
4 maanden geleden

Het mengen vam 190 gram boter en 200 gram gemalen bastognekoekjes werd bij mij een koekjessoep. Kloppen deze verhoudingen?

Sanne
4 maanden geleden

Aaah shit nee dat klopt niet! 200gr koekjes en 90 gr boter, oeps 😬