Home » Baksels &zo » Brookies: brownie, oreo en chocolate chip cookie

Brookies: brownie, oreo en chocolate chip cookie

Gepubliceerd op 30 oktober 2020 om 15:00

Laatst vroeg iemand aan mij: "Hey San, heb jij een recept voor brookies?". Ik zei: "Een recept voor WAT?!". "Ja brookies, een combinatie tussen een brownie en een cookie". Nee, dat recept had ik niet, sterker nog: ik had hier nog nooit van gehoord. Maar man dat klonk als een goede combi. Dus ging ik aan de slag. Een fudgy brownie laag en een zachte chocolate chip cookie laag, met daar tussen in verstopt een hoop oreo's.... Hmmm! 🤤Komt ie!

Ingrediënten (~12-16 brookies)

  • 1 pak oreo's

Chocolate chip cookie:

  • 75 gr ongezouten roomboter
  • 165 gr lichte basterdsuiker
  • 1 ei + 1 eigeel
  • 140 gr bloem
  • 1/4 tsp zout
  • 100 gr pure chocolade

Brownie:

  • 55 gr pure chocolade (minimaal 70% cacao)
  • 55 gr ongezouten roomboter
  • 110 gr kristalsuiker
  • 1 ei
  • 45 gr bloem
  • 15 gr cacao
  • 1/4 tsp bakpoeder
  • 1/4 tsp zout

Dit heb je nodig

  • Vierkante bakvorm (20x20 cm)
  • Bakpapier
  • Kom
  • Handmixer of keukenmixer met menghaak
  • Spatel 
  • Klein paletmes (of lepel)
  • Hittebestendige kom
  • Pannetje
  • Groot mes om de brookie in stukken te snijden

Zo doe je dat

  1. We beginnen met de koeklaag, want deze moet en kan het langst in de oven. Zou je met de brownielaag beginnen, dan wordt de brownie natuurlijk niet zo fudgy, maar droog. En dat willen we niet!
  2. Verwarm de oven voor op 170 °C.
  3. Hak de chocolade in grove stukken.
  4. Doe de bloem, lichte basterdsuiker, zout, de ongezouten roomboter (op kamertemperatuur), ei en eigeel in een kom en mix kort op middelhoge snelheid tot een lekker koekdeeg. 
  5. Voeg daarna de gehakte chocolade toe aan het koekdeeg en meng kort door elkaar (op lage snelheid) of met een spatel. 
  6. Smeer de bakvorm in met wat boter, zonnebloemolie of bakspray, leg het bakpapier er in en druk goed tegen de bodem en zijkanten aan. 
  7. Doe het koekdeeg in de bakvorm en verspreid over de gehele bodem met een klein paletmes (of achterkant van een lepel). Druk goed aan tegen de randen en zorg ervoor dat het koekdeeg gelijk over de bodem verspreid is.  
  8. Zet de bakvorm voor 15 minuten in de oven op 170 °C. De koek is klaar om uit de oven gehaald te worden als de bovenkant droog is en een beetje goudbruin is gekleurd.
  9. Als de koeklaag klaar is, haal je het uit de oven en begin je aan de brownielaag.

  10. Hak de chocolade in grove stukken en voeg samen met de roomboter in een hittebestendige kom.
  11. Smelt de chocolade en boter samen au bain-marie. Spatel regelmatig. Haal van het vuur af als het gesmolten en goed gemengd is met elkaar. Laat een beetje afkoelen terwijl je door gaat met de volgende stap.
  12. Mix in een kom de kristalsuiker en het ei 4-5 minuten op middelhoge snelheid, totdat het heeel licht geel en dikker is. Op deze manier krijg je veel lucht in je brownie beslag. 
  13. Voeg het chocolade-botermengsel toe en meng kort door elkaar op lage snelheid (of met een spatel). Niet te hard dus, anders bestaat de kans dat je de lucht uit het beslag slaat. 
  14. Als dit goed gemengd is, zeef je de bloem, cacao, bakpoeder en zout bij het beslag en mix je ook weer kort op lage snelheid (of met de spatel) totdat het allemaal goed in elkaar is opgenomen.
  15. Pak de bakvorm er bij en verdeel de oreo's op de koeklaag. Als het goed is past er een heel pak oreo's in!
  16. Voeg dan het brownie mengsel toe en gebruik een klein paletmes, spatel of achterkant van een lepel om de brownielaag goed en gelijk te verdelen over de oreo.
  17. Zet de bakvorm weer in de oven voor 20 minuten op 170 °C.
  18. Haal de bakvorm uit de oven.
  19. Zodra het baksel helemaal is afgekoeld, kun je het uit de bakvorm halen en in stukken snijden (12-16).

Eetsmakelijk!!

Veel liefs,

     Sanne

Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto's via social media met de hashtag #sanbakterwatvan en tag mij in je bericht!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.