Classic spekkoek

Gepubliceerd op 18 september 2020 om 15:00

Jongens, je kan mij werkelijk waar op elk moment van de dag (of nacht) blij maken met spekkoek. Er wordt vaak geadviseerd om kleine stukjes te eten; dat begrijp ik niet hoor?! Vreten tot je misselijk bent, dat is eerder mijn motto, zeker wat betreft spekkoek.

Al voor een langere tijd wilde ik me er aan wagen om een spekkoek te maken, samen met mijn moeder. We hadden altijd de gedachte dat het heel moeilijk zou zijn, maar niets is minder waar! Wel veel geduld moet je er voor hebben; zo'n 3,5 - 4 uur ben je ermee zoet. Maar dat is het zeker waard! 

Een aantal weken terug waagden we ons er aan. Melvin was het hele weekend weg en ik had zin om te bakken. Samen is altijd beter dan alleen, dus hup naar m'n ouders om daar samen met m'n moeder de klus te klaren. Vol vertrouwen gingen we aan de slag met het basisrecept uit het boek van Francis Kuijk (finalist HHB 2016). En hmmmmmm was het lekker! Wanneer je mij tijdens het eten alleen maar hoort zeggen "dit is niet normaal", dan weet je dat het wel goed zit  ๐Ÿ˜‰

Dus weet je, als ik het kan, kan jij het ook! Het recept deel ik met jullie, inclusief tips hoe ik het heb aangepakt. Komt ie!

Ingrediënten voor 1 spekkoek

 • 500 gr ongezouten roomboter
 • 10 eieren
 • 500 gr fijne kristalsuiker
 • 275 gr bloem
 • 5 tl kaneel
 • 2,5 tl kruidnagelpoeder
 • 1,5 tl nootmuskaatpoeder
 • 1,5 tl kardemonpoeder

Benodigdheden

 • 3 kommetjes voor het splitsen van de eieren
 • 2 grote kommen voor het beslag
 • Een keukenmixer of handmixer
 • Zeef
 • Spatel
 • Bak(spring)vorm van 22 - 24 cm
 • Oven met grill + boven- en onderwarmte (of hetelucht)

Zo doe je dat

 1. Zet alle ingrediënten alvast klaar zodat je je daar geen zorgen om hoeft te maken. Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is en de bloem gezeefd is. 
 2. Splits de eieren van elkaar. Gebruik daarvoor 3 kommetjes: 1 voor het splitsen, 1 voor het eigeel en 1 voor het eiwit. Het eigeel (= vet) mag namelijk niet in het eiwit komen (door het vet van de eigeel kun je het eiwit namelijk niet luchtig kloppen), dus wanneer je maar 2 kommetjes gebruikt kun je het hele eiwit weggooien als er ook maar een beetje eigeel in komt. Wil je niet!!!! (Ik spreek uit ervaring; haal voor de zekerheid maar wat extra eieren ook ๐Ÿ˜€). 
 3. Goed, alles staat klaar, dan kun je nu echt beginnen. Klop de boter op hoge snelheid glad en luchtig in de keukenmachine (met menghaak) of met de handmixer in een kom.
 4. Gooi het eigeel van die 10 eieren er bij en klop dit luchtig samen met de roomboter. 
 5. Wanneer dit goed gemengd is, voeg je beetje bij beetje (2 eetlepels per keer) de suiker bij het mengsel. Wacht met de volgende lading totdat de suiker goed is opgenomen. Dit duurt zo'n 10 minuten.
 6. Pak een nieuwe schone kom (belangrijk! Anders kun je het eiwit niet luchtig kloppen. Special treatment heeft dat eiwit nodig jonge, de prinses ๐Ÿ‘ธ๐Ÿผaltijd maar eisen stellen...), of giet het eigeelmengsel over in een andere, kijk maar joh. Klop het eiwit (met schone garde) op hoge snelheid tot stijve pieken. 
 7. Spatel de eiwitten voorzichtig door het andere mengsel. Niet te hard, want dan sla je de lucht er uit. 
 8. Spatel de bloem vervolgens (3 eetlepels per keer) ook voorzichtig door het beslag. 
 9. Verdeel het beslag over 2 kommen (je kunt wegen als je precies wil werken). 
 10. Zeef de specerijen in 1 kom beslag en spatel door het beslag totdat het goed gemengd is. 
 11. Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht of boven- en onderwarmte).
 12. Schep een deel van het naturel beslag op de bodem van de springvorm en verdeel gelijkmatig zodat de hele bodem bedekt is met een dunne laag (een halve cm dik). Smeer de randjes van de bakvorm ook goed in. Hiervoor kun je prima de achterkant van een lepel gebruiken, maar een paletmes werkt nog beter. Bak deze laag 4 tot 6 minuten (of meer) tot het goudbruin en gaar is. Zelf begon ik met 4 minuten en wanneer de laag nog niet droog/goudbruin was, zette ik 'm voor nog een minuut in de oven. Kijk dan weer of de laag gaar is. Zo niet, dan herhaal je dit. Niet langer dan 1 minuut per keer want het kan opeens heel hard gaan omdat het een dun laagje is en dan is je cakelaag verbrand. Per oven verschilt het ook weer hoeveel minuten je nodig hebt. Haal de bakvorm uit de oven zodra het laagje gaar is.
 13. Zet vervolgens het bovenste grill element aan. 
 14. Schep net zoveel van het gekruide beslag over de naturel laag heen. Het kan wat lastig verspreiden zijn en zeker wanneer de spekkoek hoger wordt, moet je voorzichtig zijn met het uitsmeren van het beslag. Laat het toegevoegde beslag een half minuutje liggen op de afgebakken laag, zodat het wat smelt en je het goed kunt verdelen. Je kunt dan ook voorzichtig de bakvorm een beetje ronddraaien zodat het beslag overal heen glijdt. Op die manier kun je het beslag goed verdelen en krijg je mooie laagjes. Zet de bakvorm in de oven (met grill aan) en bak in 4 tot 6 minuten af. Net als de eerste laag kijk je na 4 minuten of het al gaar (droge bovenkant) en bruin gebakken is. Zo niet, zet je de bakvorm steeds voor een minuutje terug. 
 15. Herhaal dit (naturel- en gekruid beslag om en om bakken) totdat alle beslag op is. 
 16. Nadat de laagste laag is afgebakken, zet je de oven op 150 °C en weer op hetelucht of boven- en onderwarmte. Bak dan de spekkoek in 15 minuten af. Als je niet wil dat de bovenkant verder verkleurt, dek je de bovenkant van de bakvorm tijdens het afbakken af met aluminiumfolie. 
 17. Haal de spekkoek uit de oven en laat helemaal in de bakvorm afkoelen totdat je de bakvorm verwijderd en de spekkoek aansnijd. 
 18. Dan na uuuuuuren wachten kun je eiiindelijk gaan smullen!!
 19. De spekkoek is een paar dagen te bewaren in de koelkast. Snijd hem aan een kwartiertje voor je hem gaat eten, dan is hij op kamertemperatuur en lekker zacht. En mocht je het niet opkrijgen (wat ik me niet kan voorstellen, maargoed...). Je kunt er plakken van snijden en deze in aluminiumfolie in de vriezer bewaren. Laat ontdooien tot kamertemperatuur en smikkel er op een later moment nog van!

Eetsmakelijk!

Veel liefs,

    Sanne

Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto's via social media met de hashtag #sanbakterwatvan en tag mij in je bericht!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.