Chocolade babka

Gepubliceerd op 23 augustus 2020 om 10:00

Hallo, hoe lekker is zelf gemaakt brood, vooral in het weekend?! Hmmmm echt een cadeautje! Met het zelf maken van brood heb je wat geduld en tijd nodig, maar het resultaat is om te smullen! Dat kan toch niet tippen aan die afbakbroodjes uit de supermarkt? 

Vandaag deel ik een recept van een chocolade babka: een gevlochten brood met nutella en pure chocolade stukjes. Het ziet er misschien moeilijk uit, maar geloof mij, dat is het echt niet! Komt ie:

Ingrediënten (voor 2 babka's)

 • 530 gr bloem (en wat extra om het deeg op uit te rollen)
 • 100 gr kristalsuiker
 • 1 zakje droge (instant) gist
 • 3 eieren (L)
 • 60 ml volle melk
 • 60 ml water
 • 3/4 tsp zout
 • 150 gr ongezouten roomboter
 • 300 gr nutella
 • 100 gr pure chocolade

Voor de suikersiroop

 • 100 gr kristalsuiker
 • 80 ml water

Benodigdheden

 • Keukenmixer
 • Deegschraper
 • Vershoudfolie
 • Deegroller
 • Groot mes
 • 2 brood- of cakevormen
 • Bakpapier
 • Oven
 • Steelpannetje
 • Lepel

Zo doe je dat

 1. Zeef de bloem in de kom van de keukenmixer (of gewoon een kom als je een handmixer gebruikt, duurt wel veeel langer denk ik!). Voeg daarbij de gist en suiker toe en meng even kort. 
 2. Zorg dat de melk en roomboter op kamertemperatuur zijn.
 3. Voeg de eieren, melk en water beetje bij beetje toe en meng met de droge ingrediënten met een deeghaak op middel-lage snelheid tot het deeg is geworden. 
 4. Voeg dan het zout toe. 
 5. Daarna voeg je de boter beetje bij beetje toe en zet je de mixer op middelhoge snelheid. Meng het deeg voor 10-12 minuten. Het deeg wordt geen bal zoals je misschien van andere broden gewend bent. Het is wat zachter, glimt een beetje en is een beetje elastisch. Om te checken of het deeg goed is, kun je een stuk van het deeg af pakken en zachtjes uit elkaar trekken, terwijl je het deeg steeds een slagje naar links (of rechts) draait. Op die manier kun je een 'raampje' creëren en wanneer het vliesje niet breekt/scheurt, is het deeg klaar!
 6. Leg een groot stuk vershoudfolie op het aanrecht.
 7. Haal het deeg uit de keukenmixer (het handigst is met een deegschraper) en leg het op de vershoudfolie. Vorm het tot een rechthoek (±3 cm dik), zodat je het later gelijk in de goede vorm kan uitrollen. Vouw de vershoudfolie losjes over het deeg heen, zodat het goed kan rijzen.
 8. Het best kun je het deeg een nacht laten rusten in de koelkast, maar in ieder geval minimaal 6 uur. Op die manier kan het deeg langzaam rijzen, waardoor het lekker luchtig wordt.

 9. Als het deeg genoeg tijd gerezen is, kun je het deeg gaan uitrollen. Zorg dat je aardig wat ruimte hebt, want het deeg moet 75 cm bij 30 cm uitgerold worden. Strooi wat bloem over (een schoon) aanrecht en leg daar het deeg op. Je kunt ook wat bloem op de deegroller wrijven zodat deze niet aan het deeg vast blijft plakken. Haal het deeg uit de vershoudfolie en leg het op het met bloem bestrooide aanrecht. Rol het deeg uit en til het af en toe op om weer wat bloem onder het deeg te strooien, anders heb je kans dat het deeg aan het aanrecht blijft plakken. Het kan zo zijn dat de uiteindes niet zo mooi er uit zien, dus snijd die er af zodat je een recht vlak hebt waarmee je gaat werken. 
 10. Smeer het deeg in met nutella, met een mes of paletmes. Dit gaat het makkelijkst als je de nutella een beetje verdeeld over het gehele deeg en dan uitsmeert, zodat je overal even veel nutella hebt. Smeer de nutella uit tot aan de randen, anders heb je in het brood een stuk zonder chocola en dat willen we natuurlijk niet!
 11. Hak wat pure chocola in kleine stukjes en verdeel dit over de nutella. 
 12. Nu gaan we rollen!!! Rol het lange stuk beetje voor beetje, van links naar rechts. Doe je het in één keer, dan heb je kans dat je scheef rolt. Daarnaast moet je het proberen strak op te rollen en dat doe je het best door het van links naar rechts beetje bij beetje op te rollen. Als je het deeg helemaal hebt opgerold, rol je het een beetje over het aanrecht zodat de naad goed gesloten wordt. Ook kun je de rol een beetje uit elkaar trekken zodat je de lagen goed in elkaar drukt. 
 13. Hak dan de zijkanten er af, want je zult zien dat deze niet mooi recht gerold zijn en dat wordt met afbakken niet mooi. Hak dan ook de rol door midden, zodat je deeg hebt voor 2 babka's.
 14. Snijd ze dan in de lengte door midden zodat je twee helften hebt en je de laagjes mooi ziet. Doe dit dus bij allebei het deeg van de 2 babka's.
 15. Leg 2 helften van een babka in een kruis over elkaar heen en vlecht vanuit die positie beide kanten, met de chocolade laagjes naar boven, totdat je een gevlochten deeg hebt. Druk de uiteindes een beetje bij elkaar en draai het deeg een beetje in elkaar zodat alle laagjes goed aan de bovenkant te zien zijn. Leg dan een bakpapier in de bakvorm (laat wat bakpapier uitsteken zodat je de babka uiteindelijk goed uit de vorm kunt pakken) en de babka in de bakvorm. Herhaal dit voor de andere babka.
 16. Wanneer je allebei de babka's tegelijk wil afbakken, laat je ze 1,5 - 2 uur rijzen op kamertemperatuur. Leg er een schone theedoek losjes overheen. Als je er maar één wil afbakken, dan kun je na het vlechten van de babka's één babka in de bakvorm in de vriezer doen en de andere laten rijzen zoals hierboven beschreven staat. Je kunt de babka dan op een later gewenst moment uit de vriezer halen, laten ontdooien en op dezelfde manier laten rijzen voordat je hem gaat afbakken. Handiiiig!
 17. Als de babka gerezen is, warm je de oven voor op 175°C en bak je hem in een voorverwarmde oven in 30 - 35 minuten af. Check even of de onderkant hard is geworden: dan is je babka klaar! 
 18. Terwijl je babka in de oven staat, kun je een suikersiroopje maken om de babka nog lekkerder te maken. Doe de kristalsuiker en water in een stilpannetje, zet het op een middelhoog vuur en roer constant zodat de suiker kan oplossen in het water. Als het mengsel gaat bubbelen, zet je het vuur laag en laat je het nog een paar minuutjes koken zodat er een (waterig) suikersiroopje ontstaat. Haal dan het pannetje van het vuur en laat even afkoelen totdat de babka klaar is.
 19. Wanneer de babka klaar is en uit de oven gehaald kan worden, verdeel je de suikersiroop met een lepel over de babka. Houd de babka nog wel in de bakvorm. Let op! De hoeveelheid suikersiroop is voor 2 babka's, dus bewaar de suikersiroop of maak de helft als je maar één babka hebt afgebakken. De suikersiroop trekt lekker in het brood en geeft de bovenkant een mooie glans. 
 20. Laat de babka nu in de bakvorm afkoelen voordat je hem aansnijdt, anders valt ie uit elkaar en dat wil je niet hehhhh πŸ˜‰
 21. Als de babka is afgekoeld, kun je hem eiiindelijk in plakken snijden (wat een geduld heb jij gehad zeg) en lekker gaan smullen! Hmmmmm!

Eetsmakelijk!

Veel liefs,

     Sanne

Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto's via social media met de hashtag #sanbakterwatvan en tag mij in je bericht!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.