Home » Baksels &zo » Kokosmakronen

Kokosmakronen

Gepubliceerd op 24 mei 2020 om 09:10

Vers afgebakken kokosmakronen... LOVE IT. De eerste keer dat ik in aanraking kwam met deze heerlijke bollen was op de Swan Market bij het kraampje van Madame Cocos (ondertussen gegroeid tot een heel imperium als je het mij vraagt 😉). Zo lekker zijn ze van hen! Maar weet je, net zo makkelijk zelf te maken. Met maar een paar ingrediënten maak je deze heerlijke kokosballen helemaal zelf. Vandaag mijn basisrecept voor ongeveer 9 stuks. Komt ie!

Ingrediënten (voor 9 vrij grote kokosbollen)

  • 120 gr eiwit (ik had genoeg aan 3 eieren in maatje L, misschien 4 als je kleinere eieren hebt)
  • 200 gr kristalsuiker
  • 1/4 tsp zout
  • 1 tsp vanille extract
  • 60 gr bloem
  • 200 gr kokossnippers/geraspte kokos (ongezoet, dus geen suiker in verwerkt)

Dit heb je nodig

  • Hittebestendige kom
  • Pannetje
  • Garde
  • Spatel
  • IJsschep
  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier

Zo doe je dat

  1. Doe het eiwit, kristalsuiker en zout in een hittebestendige kom en roer even goed door elkaar met de garde.
  2. Verwarm een pannetje met een laagje heet water op het vuur en zet de kom er op.
  3. Zet het vuur middel-laag en blijft constant roeren. Niet te hard, het hoeft niet opgeklopt te worden. Doe dit totdat het mengsel een beetje warm (dus niet heet!) aanvoelt. Voel dus regelmatig met je vingers en wrijf dan ook het eiwit tussen je vingers. Op die manier voel je of de suiker al is opgelost in het eiwit. Als dit het geval is, haal je de kom weer van de pan af.
  4. Voeg het vanille extract toe en roer kort door elkaar.
  5. Zeef dan de bloem boven de kom en voeg vervolgens ook de kokos toe. Meng door elkaar met een spatel (in de garde blijft het namelijk zo vast zitten).
  6. Zet het beslag (de kom afgedekt met vershoudfolie) voor minstens 2 uur in de koelkast. 
  7. Na 2 uur verwarm je de oven voor op 165 °C en haal je de kom weer uit de koelkast.
  8. Leg op een bakplaat bakpapier.
  9. Gebruik bijvoorbeeld een ijsschep (het liefst zo één waar je in kan knijpen om de bollen er makkelijk uit te wippen) om bollen te kunnen maken. Afhankelijk van de grote van de ijsschep ligt het er aan of je 9 bollen of meer kunt maken. Schep de bollen uit het beslag, duw een beetje aan, zorg ervoor dat de onderkant plat is en leg op de bakplaat. De bollen zetten in de oven niet uit dus ze kunnen vrij dicht bij elkaar gelegd worden (wel een beetje ruimte er tussen laten). 
  10. Doe ze in de oven voor 20 tot 30 minuten, afhankelijk van de grote van de kokosballen. Ik heb ze er uiteindelijk zo'n 30 minuten in gehad, maar vanaf 20 minuten kun je gewoon checken of ze al mooi goudbruin zijn. Zo niet, dan laat je ze er nog een paar minuutjes in zitten, check je weer en herhaal je dit totdat ze een mooie goudbruine kleur hebben. 
  11. Wanneer ze klaar zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze even 10 minuten afkoelen.
  12. Ze zijn het allerlekkerst als ze net uit de oven zijn, maar zijn nog wel een paar dagen te bewaren.

Eetsmakelijk!

Veel liefs,

     Sanne

Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto's via social media met de hashtag #sanbakterwatvan en tag mij in je bericht!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.