Home » Baksels &zo » Cinnamon rolls

Cinnamon rolls

Gepubliceerd op 4 april 2020 om 10:00

Na veel proberen heb ik denk ik nu wel het recept voor echte Amerikaanse, luchtige cinnamon rolls. Eerder bakte ik ze al, maar kreeg ik ze niet zo lekker (en luchtig) als in Amerika (of van Cinnabon in Nederland  πŸ˜‰). Maaarrrr als iets niet lukt moet je zeker niet opgeven en blijven proberen! And guess what... Het is gelukt! Het verschil zit hem denk ik in het toevoegen van de volle melk en steeds opnieuw bestrijken met slagroom... YUM! Mijn proefpersonen waren dit keer mijn beste vriendinnetje en onze vriendjes. En wat hebben ze zitten smullen! πŸ‘…De cinnamon rolls zijn het lekkerst als ze net vers uit de oven zijn, maar ik heb er een aantal dagen later ook nog heerlijke wentelteefjes van gemaakt... Ook echt een aanrader (1 ei, 1 zakje vanille suiker, 1 tl kaneel, 200 ml melk)! 

Ingrediënten voor de cinnamon rolls (8 stuks)

Deeg

  • 590 gr bloem
  • 2 tsp droge gist
  • 240 ml volle melk
  • 75 gr ongezouten roomboter
  • 65 gr kristalsuiker
  • ½ tsp zout
  • 3 eieren (L) (kamertemperatuur)

Vulling

  • 155 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 30 gr bloem
  • 1 tbs kaneel
  • 115 gr ongezouten roomboter (in stukjes, koud)
  • Wat vloeibare slagroom om het deeg mee in te smeren voordat de vulling erop gesmeerd wordt

Glazuur

  • 180 gr poedersuiker
  • 4 tbs vloeibare slagroom

Dit heb je nodig

  • Steelpannetje
  • Kom (voor melkmengsel), grote kom (voor het rijzen van het deeg), kom voor kaneelmengsel en kommetje voor glazuur
  • Handmixer met kloppers en deeghaken (en een kom) of keukenmachine met menghaak en deeghaak
  • Vershoudfolie
  • Rechthoekige bakvorm (ik gebruik er één van Wilton (33 x 22,5 cm)
  • Bakkwastje
  • Broodmes

Zo doe je dat

  1. Je begint met het verwarmen van ingrediënten voor het deeg. Doe de melk, ongezouten boter (in stukjes gesneden, zodat het sneller smelt), kristalsuiker en zout in een steelpannetje. Verwarm dit op laag tot middelhoog vuur tot de ingrediënten gesmolten zijn en het mengsel lauw van temperatuur is. Het mag niet te heet worden, anders heeft dit invloed op je gist later waardoor het deeg niet goed rijst. Doe dit mengsel even in een aparte kom. 
  2. Doe de helft vd bloem (295 gr) en de droge gist in de keukenmachine (met menghaak) en zet aan op lage snelheid. Doe dan (terwijl de machine op lage snelheid draait) langzaam het mengsel van stap 1 erbij. Als dit goed in elkaar is opgenomen doe je één voor één de eieren erbij op laag tot middelhoge snelheid tot de eieren er alle drie in zitten. Daarna meng je het beslag voor 3 minuten op middel tot hoge snelheid, waarna je de andere helft van de bloem (295 gr) aan het beslag toevoegt. Je wisselt tevens de menghaak met de deeghaak, want met de tweede helft van het bloem erbij wordt het een brooddeeg. Meng zo’n 5-10 minuten op middelhoge snelheid (afhankelijk van je keukenmachine, een wat duurdere met meer kracht zal sneller klaar zijn dan een goedkopere). Als het dan nog erg plakkerig is kun je nog een beetje bloem toevoegen tot het deeg niet heel plakkerig meer is. Doe hier wel voorzichtig mee, want je wil niet dat je deeg te droog wordt. 
  3. Haal het deeg uit de kom, doe wat bloem op je aanrechtblad en kneed het deeg nog even door. Je kunt kijken of het deeg goed is door er een bolletje vanaf te draaien en heel zachtjes uit elkaar te trekken/stretchen. Wanneer het scheurt, moet je het deeg nog even doorkneden. Herhaal dit totdat het niet meer scheurt.
  4. Pak een grote kom en smeer in met zonnebloemolie (geen olijfolie in ieder geval, de olie mag geen smaak/geur afgeven). Doe het deeg in de kom, draai het om zodat er ook aan de bovenkant van het deeg wat olie zit en dek af met vershoudfolie. Laat 1,5 uur rijzen op kamertemperatuur (ong. 23/24 graden). Afhankelijk van de warmte duurt het rijzen korter of langer. Zelf zet ik het deeg graag in het raamkozijn boven een verwarming. 
  5. Na 1,5 uur kun je het vershoudfolie van de kom halen en zachtjes met je vingers in het deeg drukken. Laat het rusten.
  6. Nu kun je de vulling gaan maken. Doe de lichtbruine basterdsuiker, kaneel en bloem in een kom en meng kort met elkaar. Voeg de koude boter in blokjes toe en meng met een vork of met je handen tot het in elkaar is opgenomen. Het wordt een beetje kruimelig. Zet aan de kant.
  7. Vet een rechthoekige bakvorm in met boter.
  8. Doe wat bloem op het aanrechtblad.
  9. Rol het deeg uit in een vierkant (zo’n 30 cm).
  10. Smeer met een bakkwast wat slagroom op het deeg.
  11. Verdeel het kaneelmengsel gelijkmatig over het deeg en duw het zachtjes in het deeg. Houd zo’n 2 cm rand aan één kant over zodat je de rol aan die kant dicht kan maken. 
  12. Begin met rollen bij de kant tegenovergesteld aan de kant waar je de 2 cm rand over hebt gelaten. Rol niet te stevig op. Voordat je hem helemaal dicht doet, smeer je met het bakkwastje nog wat slagroom op die 2 cm rand zodat je hem dicht kan rollen/drukken. 
  13. Snijd in 8 stukken.
  14. Leg de stukken in het bakblik, niet te dicht tegen elkaar aan, maar wel naast elkaar met een klein beetje ruimte van elkaar af.
  15. Spray wat plastic folie in met bakspray of smeer in met wat gesmolten boter. Leg losjes op het bakblik en laat op kamertemperatuur voor 1 uur rijzen (zoals je eerder ook gedaan hebt, bijvoorbeeld in het raamkozijn boven de verwarming) tot ze dubbel zo groot zijn.
  16. Als ze bijna afgebakken kunnen worden, kun je de oven voorverwarmen op 190 °C.
  17. Smeer de bovenkant van de cinnamon rolls met een bakkwastje nog lichtjes in met slagroom.
  18. Bak af in 20 – 25 minuten. Halverwege kun je evt. het bakblik draaien, zodat de cinnamon rolls gelijkmatig gebakken worden.
  19. Als de cinnamon rolls eruit komen, kun je het bakblik op een afkoelrek zetten. Smeer opnieuw lichtjes in met slagroom.
  20. Haal ze gelijk uit het bakblik (omgekeerd op een rek bijvoorbeeld). Laat omgekeerd afkoelen tot kamertemperatuur (ongeveer 30 min).
  21. Draai de cinnamon rolls weer om. Maak het glazuur van poedersuiker met slagroom. Swirl het glazuur over de cinnamon rolls (zoveel als je wil). Snijd de cinnamon rolls los van elkaar met een broodmes en klaar ben je!

Eetsmakelijk!

Veel liefs,

     Sanne

Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto's via social media met de hashtag #sanbakterwatvan en tag mij in je bericht!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.