Home » Baksels &zo » Chocolade taart! 🍫

Chocolade taart! 🍫

Gepubliceerd op 14 maart 2020 om 14:13

Chocolade. De redder in nood. De steun en toeverlaat in ellendige tijden. Je maatje als het maandelijkse feestje weer eens op de deur klopt. Of omdat je gewoon zomaar zin hebt om je VOL te vreten. Chocolade is in de hele wereld geliefd en dat is niet zomaar. Ik zou mezelf geen verslaafde noemen (maargoed, dat zegt elke verslaafde...), maar ben er wel dol op! Chocola is niet alleen mega lekker, het geeft ons ook nog eens 'gelukshormonen' wanneer we het eten. Een taart met alleen maar chocola kwam dan ook wel als geroepen vond ik in deze gekke tijd 😌

Voor de frosting

  • 100 milliliter slagroom
  • 175 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram chocolade (ik heb puur gebruikt, maar je kunt alle soorten chocola wel gebruiken, melk en puur vind ik wel het lekkerst vanwege de hogere hoeveelheid cacao en dus smaak)
  • Snufje zout

Ingrediënten taartlagen

  • 75 gram cacaopoeder
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tsp vanille extract
  • 375 milliliter water
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram kristalsuiker
  • 3 eieren (L)
  • 335 gram bloem
  • 1 tsp bakpoeder
  • 1 tsp baking soda

Dit heb je nodig

  • Hittebestendige kom
  • Nog een kom
  • (Steel)pannetje
  • Handmixer met kloppers (en een kom) of keukenmachine met menghaak
  • Garde
  • 3 bakvormen van 18cm (7 inch) of 2 van 20 of 23 cm (8 of 9 inch)
  • Taartzaag/broodmes
  • Draaiplateau of bord

Zo doe je dat

  1. Doe alle ingrediënten van de frosting (slagroom, roomboter, chocola en een snufje zout) in een hittebestendige kom en smelt zachtjes au bain-marie boven een (steel)pannetje. Roer af en toe tot het allemaal goed in elkaar opgenomen is.
  2. Wanneer de frosting goed gemengd is, haal je de kom van de pan en zet apart.
  3. Kook water (je hebt 375 milliliter nodig).
  4. Verwarm de oven voor op 170°C (boven en onderwarmte).
  5. Nu gaan we aan de slag met de taartlagen. Doe de lichtbruine basterdsuiker, cacaopoeder, vanille extract en kokend water in een andere kom en meng met elkaar met een garde tot het samen een mengsel is geworden.
  6. Meng in een andere kom met een handmixer of in een keukenmachine de roomboter en de kristalsuiker voor zo’n 3-5 minuten op middel tot hoge snelheid tot het in elkaar opgenomen is en een beetje fluffy is.
  7. Daarna voeg je stuk voor stuk de eieren toe. Als de eerste goed in het mengsel is opgenomen, kun je de volgende toevoegen, etc. Meng op middelhoge snelheid.
  8. Zeef de bloem, bakpoeder en baking soda bij je mengsel en meng op lage snelheid met elkaar tot het in elkaar is opgenomen.
  9. Vervolgens kun je het mengsel van lichtbruine basterdsuiker, cacaopoeder, vanille extract en kokend water toevoegen en meng op lage snelheid met elkaar.
  10. Ga even met een spatel door de kom om te kijken of alles goed gemengd is. Zo niet, meng nog even kort.
  11. Vet je bakvormen in met wat (room)boter of met bakspray en verdeel het beslag in gelijke delen over je bakvormen. Bij kleinere bakvormen heb je dus 3 lagen, bij bakvormen van 20-23 cm heb je 2 lagen.
  12. Bak de taartlagen in een voorverwarmde oven voor 25 – 27 minuten op 170 °C. Je weet dat de taartlagen gaar zijn als je met een satéprikker er in prikt en hij er schoon uitkomt.
  13. Ondertussen roer je even door de frosting.
  14. Wanneer de taartlagen gebakken zijn, laat je ze zo’n 15 minuten afkoelen in de bakvormen. Daarna haal je ze uit de bakvormen. Je kunt ze ondersteboven op een afkoelrek laten afkoelen. Laat ze nu compleet afkoelen.
  15. Wanneer de taartlagen zijn afgekoeld, is ook de frosting klaar voor gebruik: als het goed is, is de frosting nu dikker geworden, zodat je de taart er mee kan afsmeren. Zo niet, zet een paar minuutjes in de koelkast. Spatel er dan doorheen om te kijken of het al dik genoeg is om te smeren. Herhaal deze stappen tot je de gewenste dikte hebt. 
  16. Als de taartlagen wat bol zijn gaan staan door het bakken, kun je het beste een beetje van de bovenkant van de taartlagen afsnijden, zodat de bovenkanten plat worden. Op die manier kun je de taart makkelijk gaan stapelen en wordt de taart recht. Dit kun je doen met zo’n taartzaag/cake leveller, maar ook gewoon met een scherp broodmes. Niet te veel er af halen natuurlijk! Anders houd je niks over 😉Doe dit stukje voor stukje en draai de taartlaag mee, zodat je uiteindelijk zo recht mogelijk de bovenkant van de taartlaag afsnijdt.
  17. Het is tijd om de taart te gaan afsmeren! Je kunt een draaiplateau of zelfs een bord gebruiken. Als je een draaiplateau gebruikt, is een cakeboard ook wel handig, want dan kun je de taart nog verplaatsen. Je kunt het cakeboard ‘vastplakken’ door een klein beetje frosting op het draaiplateau te smeren en het cakeboard er goed op vast te drukken.
  18. Als je de bovenkant getrimd hebt, kun je een taartlaag het best ondersteboven neerleggen, want de onderkant van de taartlaag is mooi recht en heeft weinig kruimels. Hierdoor kun je de crème mooi smeren zonder kruimels. Als je niet hebt hoeven trimmen, maakt het niet zo uit welke kant je boven doet. Je kunt de frosting het best verdelen met een paletmes, maar je kunt ook een lepel/mes/spatel gebruiken, wat je zelf wil joh 🙃Maak ongeveer een laag van 1 – 1,5 cm met frosting en stapel op die manier de taartlagen op elkaar.
  19. Doe vervolgens alle frosting op de bovenkant van de taart en smeer langzaam uit, terwijl je de taart draait met je draaiplateau/bord. Ik heb er voor gekozen om alleen tussen de taartlagen en er boven op lagen frosting te doen, maar je kunt er ook voor kiezen frosting over te houden om de taart aan de zijkant af te smeren. 

Eetsmakelijk!

Veel liefs,

    Sanne

 

Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto's via social media met de hashtag #sanbakterwatvan en tag mij in je bericht!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.