Home » Baksels &zo » Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Gepubliceerd op 9 februari 2020 om 10:35

De decembermaand ligt al lang en breed achter ons, maarja BOEIE! Gevulde speculaas kan al-tijd! Als ik aan gevulde speculaas denk, denk ik aan mijn oma. Want wat maakte zij lekkere gevulde speculaas. Alweer 5 jaar is zij niet meer onder ons, maar hoe fijn is het om iets te maken en te eten wat mij aan haar doet denken 🥰Ben je er klaar voor? Komtie!

Ingrediënten (voor 16 blokken gevulde speculaas)

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 150 gram ongezouten roomboter 
  • 2 eetlepels melk
  • 2 eieren (L)
  • 300 gram amandelspijs (zo'n pakje van dr oetker is precies genoeg, maar je kunt het ook zelf maken natuurlijk 😉)
  • 1 citroen
  • Zout
  • Beetje bloem
  • Wat garneeramandelen (voor elk blok één bijvoorbeeld)

Benodigdheden

  • Bakvorm van 20x20cm
  • Bakpapier
  • Plastic folie
  • Deegroller
  • Grote en 2 kleine kommen
  • Bakkwast

Zo maak je het

  1. Snijd de roomboter in blokjes.
  2. Zeef het zelfrijzend bakmeel, donkerbruine basterdsuiker, speculaaskruiden en een snufje zout boven een grote kom. 
  3. Doe daar de roomboter en melk bij.
  4. Kneed met je handen alle ingrediënten bij elkaar tot een deeg.
  5. Doe plastic folie over de grote kom en zet voor 30 minuten in de koelkast om te rusten.
  6. Terwijl het speculaasdeeg in de koelkast aan het rusten is, kun je in de ene kleine kom de amandelspijs in stukjes snijden en in de andere kleine kom één ei loskloppen.
  7. Rasp in de kom met ei citroenschil van één citroen (ongeveer een theelepel) en meng dit met de ei.
  8. Doe het eimengsel bij de amandelspijs en roer door elkaar. Ook hiervoor gebruik ik eigenlijk mijn handen om het goed door elkaar te kunnen mengen (en stiekem vind ik het maar al te fijn om sensorisch bezig te zijn 😉). Zet dit weer even aan de kant (eventueel afgedekt met plastic folie).
  9. Verwarm de oven alvast voor op 170 °C (boven en onderwarmte).
  10. Smeer de bakvorm in met wat boter of bakspray en doe het bakpapier er in. Zo blijft het bakpapier goed plakken en krijg je de gevulde speculaas straks goed uit de vorm.
  11. Haal na 30 minuten het speculaasdeeg uit de koelkast en verdeel in twee gelijke stukken.
  12. Wanneer je net als ik een vierkante bakvorm gebruikt, kun je het best het speculaasdeeg tot een bal vormen, daarna wat plat drukken en met je handen tot een vierkant proberen te maken. Dit maakt het uitrollen tot een vierkant weer makkelijker dan wanneer je het deeg in een rond bolletje uitrolt.
  13. Doe wat bloem op je aanrechtblad (eerst schoonmaken natuurlijk 🤪) en rol hier de ene helft van het deeg uit tot een vierkant dat in je bakvorm past. Draai het deeg gerust een aantal keer, ook van 'onder' naar de 'bovenkant'.
  14. Leg het deeg in je bakvorm en druk nog wat aan waar nodig. 
  15. Nu kun je het amandelspijs gaan verdelen over het deeg. Het is nogal plakkerig, dus ik maak mijn vingertoppen regelmatig nat, dan lukt het mij beter het spijs te verdelen. Ik verdeel ook delen spijs over het deeg en niet alles op één plek, dat maakt het nog wat makkelijker om gelijk te verdelen. Het spijs verdeel ik zo ver mogelijk tot de randen.
  16. Nu kun je de andere helft van het deeg op precies dezelfde wijze uitrollen en bovenop het amandelspijs leggen. Druk voorzichtig aan tot de randen.
  17. Verdeel nu de garneeramandelen over het deeg. Zelf heb ik er voor gekozen voor elk stuk gevulde speculaas één amandel te gebruiken (dus 4 rijen van 4), maar hier ben je natuurlijk helemaal vrij in  🙃Duw ze in ieder geval wel een beetje in het deeg.
  18. Klop het andere ei nog op en bestrijk de gevulde speculaas met wat ei zodat het mooi gaat glimmen.
  19. Bak voor 35 (tot 40) minuten af in het midden van de oven. 
  20. Laat de gevulde speculaas in de vorm buiten de oven afkoelen.
  21. Als de gevulde speculaas is afgekoeld, kun je het in 16 stukken snijden.
  22. Het lekkerst vind ik het wanneer je de gevulde speculaas pas na een dag eet, maar ik begrijp als je niet kan/wil wachten 😉

Eetsmakelijk!

Veel liefs,

    Sanne

Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto's via social media met de hashtag #sanbakterwatvan en tag mij in je bericht!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.