Smeuïge carrot cake 🥕

Gepubliceerd op 26 januari 2020 om 10:12

Ondanks dat het winter is, lijkt het het grootste gedeelte van de tijd met dit weer meer op herfst. Een taart met herfstige kruiden kan dan ook niet ontbreken in mijn baksels. Niemand houdt van droge begrafeniscake, dus ik streef er naar mijn cakes zo smeuïg mogelijk te maken. Deze carrot cake is denk ik de allerlekkerste taart die ik ooit gemaakt heb: de combinatie tussen de fluffy cake, kaneel en cream cheese botercrème is VER-RUK-KE-LIJK! 

Ingrediënten voor de taartlagen

 • 420 gram bloem
 • 480 gram kristalsuiker
 • 250 gram ongezouten walnoten
 • 2,5 tsp kaneel
 • ¾ tsp zout
 • 1,5 tsp bakpoeder
 • 1,5 tsp bicarbonate of soda
 • 6 eieren
 • 450 milliliter zonnebloemolie
 • 375 gram wortels

Ingrediënten voor de cream cheese botercrème

 • 170 gram ongezouten roomboter
 • 270 gram roomkaas (ik gebruik hiervoor graag MonChou)
 • 930 gram poedersuiker
 • Gehakte walnoten voor de decoratie

Bereidingswijze cake

 1. Verwarm de oven voor op 175 °C (boven en onderwarmte).
 2. Hak de walnoten heel fijn (of doe dit in een keukenmachine).
 3. Rasp de wortels.
 4. Zeef de bloem in een kom, samen met de kaneel, zout, bakpoeder en bicarbonate of soda.
 5. Voeg hier de fijngehakte walnoten aan toe.
 6. Zet de bak met de droge ingrediënten aan de kant.
 7. Meng de eieren met de suiker op middel tot hoge snelheid tot het wit is en meer volume heeft.
 8. Voeg dan de zonnebloemolie toe en meng dit samen met de eieren en suiker op middelmatige snelheid voor ongeveer een halve minuut.
 9. Voeg dan de geraspte wortels toe en meng weer op middelmatige snelheid voor ongeveer  een halve minuut.
 10. Voeg de droge ingrediënten toe en meng op lage snelheid totdat het goed met elkaar gemengd is.
 11. Ga nog even met een spatel door het beslag en de kom zodat je zeker weet dat alle ingrediënten goed in elkaar opgenomen zijn.
 12. Verdeel het beslag in 3 of 4 bakvormen (24 cm).
 13. Bak de taartlagen op 175 °C (boven en onderwarmte) voor zo'n 25 minuten. Ze zijn gaar als je er een satéprikker in doet en deze er schoon uit komt. Terwijl de taartlagen bakken, kun je ondertussen de roomboter en roomkaas uit de koelkast halen, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. 
 14. Laat de taartlagen in de bakvormen (op een rooster bijvoorbeeld, zodat de warmte aan de onderkant weg kan) afkoelen.

 15. Terwijl de taartlagen afkoelen, kun je alvast beginnen aan de crème. Meng de roomboter voor ongeveer 5 minuten op hoge snelheid, tot de roomboter zacht en witter van kleur is.
 16. Voeg dan de roomkaas toe en meng op hoge snelheid met de roomboter totdat het helemaal met elkaar gemengd is.
 17. Voeg de poedersuiker in delen toe totdat alle poedersuiker is opgenomen. Elke keer als je poedersuiker toevoegt, kun je het beste eerst op lage snelheid mengen, anders heb je een witte keuken 😉 Als de poedersuiker een beetje in de crème is opgenomen, kun je het op middel tot hoge snelheid mengen. Wanneer de poedersuiker helemaal is opgenomen, kun je weer wat poedersuiker toevoegen. Herhaal deze stappen totdat alle poedersuiker is opgenomen en je een luchtige crème hebt!
 18. Voor het smeren van de taart raad ik aan om een draaiplateau en een kartonnen cakebord te gebruiken. Met een cakebord kun je de taart gemakkelijk verplaatsen en het draaiplateau zorgt er voor dat je makkelijk kan smeren. Heb je dat nou niet, dan is een gewoon bord (zo plat mogelijk graag) ook prima te gebruiken.
 19. De taart wordt het mooist wanneer je de zijkanten en bovenkant van de taartlagen ‘trimt’. Dit doe je door de zijkanten van de taartlagen mooi rond af te snijden (ik gebruik hiervoor een verstelbare taartring). Daarnaast kun je een broodmes gebruiken om de bovenkant van de taartlagen te ‘trimmen’, of zo'n fancy taartzaag natuurlijk 😉. De taartlagen zijn door het bakken namelijk waarschijnlijk een beetje bol gaan staan aan de bovenkant, waardoor je de taartlagen minder mooi kan stapelen en de taart scheef wordt als je dit niet trimt. Er hoeft niet veel van af, gewoon het hoogste stukje zodat de taartlaag recht wordt. Denk je hierbij “fuck it”, dan sla je deze stap lekker over 😀
 20. Smeer op het bord een beetje van de crème en gebruik hiervoor een paletmes. Leg hierop een taartlaag ondersteboven, want de onderkant van de taartlaag is mooi recht en heeft weinig kruimels, zodat je mooi de crème in het midden kan smeren. Maak ongeveer een laag van 1 – 1,5 cm met crème en stapel op die manier de taartlagen op elkaar. Smeer vervolgens de zijkanten en de bovenkant van de taart af, zodat je hem uiteindelijk glad kan strijken. Het mooiste effect krijg je wanneer je eerst een dunne laag crème aan de zijkant en bovenkant smeert, strak afschraapt en voor ongeveer een half uurtje (tot de crème goed opgestijfd is) in de koelkast zet. Dit noemt men ook wel een 'crumb coat': je zet de kruimels op die manier met de crème 'vast' waardoor je daarna een dikkere laag kan aanbrengen en deze zonder kruimels mooi strak kan maken.
 21. Hak nog wat walnoten grof en versier de taart ermee zoals je zelf wil 😊

Eetsmakelijk!

Veel liefs,

    Sanne

Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto's via social media met de hashtag #sanbakterwatvan en tag mij in je bericht!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.