Red velvet taart recept

Gepubliceerd op 17 november 2019 om 11:00

Mijn beroemde, vraag gevraagde red velvet taart. Werkelijk ie-de-reen vindt deze taart
VERRUKKELIJK. Een smeuïge doch luchtige chocolade taart met die mooie rode kleur en heerlijke
witte chocolade botercrème. Machtig ook, maar dat houdt niemand tegen om een stuk naar binnen
te werken. Vreetzakken! Als cadeautje van mij voor jullie het recept, omdat ik (door vakantie) al een tijdje geen recepten meer heb gedeeld. Ik lijk potdomme Sinterklaas wel! Komt ie:

Ingrediënten

Men neme voor de biscuitlagen:

 • 250 gram ongezoute roomboter (goede kwaliteit!) op kamertemperatuur
 • 600 gram ruwe rietsuiker
 • 6 eieren (maatje L is goed)
 • 2 eetlepels rode voedingskleurstof (ik gebruik altijd kleurpasta’s, die houden het beslag mooi, en
  gebruik merken als Wilton of PME, dat zijn topperrrrs!)
 • 3 eetlepels cacaopoeder van goede kwaliteit
 • 375 gram bloem
 • 250 milliliter karnemelk
 • 1 theelepel vanille-extract
 • ½ theelepel zout
 • 1 theelepel baksoda (tegenwoordig ook te koop in de supermarkt) of 2 theelepels bakpoeder (mocht je geen baksoda kunnen vinden)
 • 1 eetlepel azijn

Voor de botercrème heb je nodig:

 • 2 pakjes roomkaas (monchou vind ik lekker, 200 gram in totaal)
 • 250 gr boter, op kamertemperatuur
 • 350 gram witte chocola
 • 800 gram poedersuiker (ja echt! Ik leg zo uit waarom)

Hoe moet ik dat dan maken San??? Nou zo!

 1. Verwarm de oven voor op 170°C (boven en onderwarmte).
 2. Vet 3 bakvormen van 20cm in met bijvoorbeeld een beetje boter of insprayshit uit zo’n bussie.
  Als je maar één bakvorm hebt (wat logisch is als je niet vaak bakt), dan moet je dus 3 keer die
  vorm gebruiken om je lagen te bakken. Je lagen biscuit worden namelijk veel lekkerder wanneer je ze apart van elkaar bakt dan wanneer je heel het beslag in één bakvorm kiept. Als je dit laatste namelijk doet, heeft het beslag veel langer de tijd nodig om gaar te worden, maar wordt de buitenkant wel droog omdat het veel langer in de oven moet staan. Beter dus om de 3 lagen apart te bakken, zodat de biscuits lekker smeuïg zijn! Zo, weet je dat ook weer hè!
 3. Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is, dat maakt het kloppen een stuk handiger. Maar,
  zorg ook dat de boter niet té zacht is (a.k.a. haast gesmolten is), want dat maakt de taart een stuk
  minder luchtig. Perfect is dus als je er is kan duwen met je vinger (wel eerst je handjes wassen hè, viespeuk), en je de boter een beetje in kan duwen zonder er direct doorheen te gaan.
 4. Pak een grote kom en gebruik een elektrische handmixer of zo’n geweldige keukenmachine om de 250 gram boter met de suiker romig te kloppen. Gebruik bij een keukenmachine de menghaak, voor de handmixer de kloppers. Doe dit op middel tot hoog tempo, totdat je een romige massa hebt die wat vergroot is.
 5. Zet de mixstand weer laag en voeg de eieren één voor één toe. Wanneer je de eieren hebt
  toegevoegd, kun je het beslag voor ongeveer 30 – 60 seconden weer op een middel – hoog tempo mixen.
 6. Voeg vervolgens de kleurstof en het cacao toe en mix weer kort op middel-hoog tempo door
  elkaar totdat het volledig in het beslag is opgenomen.
 7. Voeg vervolgens afwisselend de bloem en karnemelk toe, totdat het goed is opgenomen in het
  beslag.
 8. Voeg de vanille en zout toe en mix ze kort in.
 9. Meng de baksoda met het azijn in een kommetje (dit gaat bruisen!) en roer dit prutje voorzichtig door het beslag.
 10. Verdeel het cakebeslag over de 3 bakvormen en bak de bakvormen 25 minuten lang in de voorverwarmde oven. Ik vind het altijd handig om de beslagkom voorafgaand alvast te wegen, zodat ik de beslagkom ook kan wegen wanneer het taartbeslag er in zit. Ik deel het gewicht van het beslag dan door drie waardoor ik het beslag over de drie vormen gelijk kan verdelen, zodat ik ook drie gelijke taartlagen krijg.
 11. Prik na 25 minuten met een satéprikker in het midden van de taartlagen om te kijken of de prikker er schoon uit komt. Als dat zo is, dan zijn de taartlagen klaar om de oven uit te gaan!
 12. Heel belangrijk is om de taartlagen goed af te laten koelen voordat je verder gaat met het afwerken van de taart met de botercrème!

 13. Terwijl de taartlagen afkoelen, kun je de botercrème alvast gaan maken. Begin met het au bain- marie smelten van de witte chocola, zodat deze ook kan afkoelen voordat het in de crème toegevoegd wordt.
 14. Zorg ervoor dat de roomboter en monchou ook nu weer op kamertemperatuur zijn.
 15. Klop de roomboter en monchou op hoog tempo met je mixer. Gebruik ook hiervoor weer de menghaak of kloppers.
 16. Als de roomboter en monchou goed gemengd zijn, kun je beetje voor beetje de poedersuiker toevoegen. Bereid je voor op een wit aanrecht :p Het helpt bij mij altijd om een schone theedoek over de mengkom heen te leggen zodra de poedersuiker gemixt wordt in mijn keukenmachine, maar kijk maar wat je doet joh.
 17. Na een poosje is aaaaal dat poedersuiker ein-de-lijk gemengd met de boter en monchou en is er een mooie botercrème ontstaan. De reden waarom er zoveel poedersuiker in de crème gaat, is omdat de crème op die manier
  a. makkelijk smeerbaar wordt voor op de taart
  b. nu veel luchtiger en smakelijker is
  c. de taart veel steviger wordt door de structuur die de botercrème nu heeft
 18. Als de witte chocola een beetje is afgekoeld (lauwe temperatuur mag), kun je de witte gesmolten chocola toevoegen aan de botercrème en door elkaar mengen totdat de chocola goed in de crème is opgenomen. Tadaaa klaar is de crème! Smeren maar!

 19. Voor het smeren van de taart raad ik aan om een draaiplateau en een kartonnen cakebord te gebruiken. Met een cakebord kun je de taart gemakkelijk verplaatsen en het draaiplateau zorgt er voor dat je makkelijk kan smeren. Heb je dat nou niet, dan is een gewoon bord (zo plat mogelijk graag) ook prima te gebruiken.
 20. De taart wordt het mooist wanneer je de zijkanten en bovenkant van de taartlagen ‘trimt’. Dit doe je door de zijkanten van de taartlagen mooi rond af te snijden (ik gebruik hiervoor een verstelbare taartring). Daarnaast kun je een broodmes gebruiken om de bovenkant van de taartlagen te ‘trimmen’. De taartlagen zijn door het bakken namelijk waarschijnlijk een beetje bol gaan staan aan de bovenkant, waardoor je de taartlagen minder mooi kan stapelen en de taart scheef wordt als je dit niet trimt. Er hoeft niet veel vanaf, gewoon het hoogste stukje zodat de taartlaag recht wordt. Denk je hierbij “fuck it”, dan sla je deze stap lekker over :D
 21. Smeer op het bord een beetje van de botercrème en gebruik hiervoor een paletmes. Leg hierop een taartlaag ondersteboven, want de onderkant van de taartlaag is mooi recht en heeft weinig kruimels, zodat je mooi de crème in het midden kan smeren. Maak ongeveer een laag van 1 – 1,5 cm met botercreme en stapel op die manier de taartlagen op elkaar. Smeer vervolgens de zijkanten en de bovenkant van de taart af met een dikke laag, zodat je hem uiteindelijk glad kan strijken.
 22. Leuk extra effect: de stukjes taart die je door het trimmen overhoudt gebruiken om te verkruimelen boven de taart (zie foto!)

Eetsmakelijk!

Veel liefs,

    Sanne

Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto's via social media met de hashtag #sanbakterwatvan en tag mij in je bericht!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.