Home » Baksels &zo » Caramel shortbread (millionaires shortbread)

Caramel shortbread (millionaires shortbread)

Gepubliceerd op 29 september 2019 om 11:00

Ohhhhhhh wat is dit toch lekker. Er is toch niets beters dan karamel, al helemaal niet in combinatie met chocola en koek? Mensen die niet van karamel houden, vertrouw ik eigenlijk niet 😉 Wie ben jij, kom jij wel van deze planeet? 👽 Caramel shortbread, oftewel millionaires shortbread: een verrukkelijke reep van brosse koekbodem, karamellaag en chocolade. Mijn vrienden, familie en collega's lopen ermee weg 🤤 Niet moeilijk om te maken, wel heb je wat geduld nodig met de verschillende lagen die apart van elkaar gemaakt moeten worden en tijd nodig hebben om op te stijven. Nu ben ik niet zo'n geduldig type, dus als het mij zelfs lukt, dan kan jij het ook! Nou goed, genoeg geluld, hier het recept:

Ingrediënten

Bodem

  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel (voor de glutenvrije variant: gebruik zelfrijzend amandelbakmeel)
  • 60 gram kristalsuiker
  • Snufje zout

Karamellaag

  • 120 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 2 eetlepels stroop
  • 1 blik gecondenseerde melk

Chocoladelaag

  • 300 gram melkchocolade (of puur als je dat lekkerder vindt)

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Keukenmachine of handmixer
  • Spatel
  • Vierkante bakvorm (ongeveer 20x20cm)
  • Bakpapier
  • Oven
  • Steelpannetje

Bereidingswijze

Bodem

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Meng de roomboter en de kristalsuiker samen in de keukenmachine of met een handmixer.
  3. Voeg het zelfrijzend bakmeel en de zout toe en kneed het tot een koekdeeg.
  4. Vet de bakvorm in (met bijvoorbeeld boter) en bekleed met bakpapier (dit zorgt ervoor dat je de caramel shortbread uiteindelijk makkelijk uit je bakvorm krijgt).
  5. Doe het koekdeeg in de bakvorm, verdeel gelijk over de bodem en druk plat met je vingers of met de achterkant van een lepel.
  6. Bak de bodem voor 25-30 minuten op 180 °C (wanneer je zelfrijzend amandelbakmeel gebruikt is mijn ervaring dat de bodem al eerder klaar is, namelijk rond de 20-22 minuten). De koek is klaar wanneer het er goudbruin uit ziet.
  7. Laat de koek goed afkoelen.

Karamellaag

  1. Smelt de roomboter in een steelpannetje en laat vervolgens de lichte basterdsuiker hierin al roerend oplossen.
  2. Doe dan de stroop en gecondenseerde melk in het pannetje, breng het roerend aan de kook en blijf voor 5 minuten roeren tot de karamel dikker wordt. Let op! Laat de karamel niet aanbranden, gebruik je neus dus goed 😉 Je ruikt vanzelf wanneer je moet stoppen.
  3. Giet de karamel over de afgekoelde koek.
  4. Laat de karamel op kamertemperatuur komen, waarna je hem voor een paar uur in de koelkast zet. De karamellaag is goed voor de volgende stap wanneer het vast en wat harder is geworden (je kunt er zachtjes in drukken, zonder dat je er helemaal doorheen gaat).

Chocoladelaag

  1. Smelt de melkchocolade au bain-marie. Laat even afkoelen totdat het lauw aanvoelt/kamer temperatuur is en giet over de karamellaag heen. Zet de bakvorm in de koelkast totdat de chocola hard is geworden.
  1. Haal de caramel shortbread uit de bakvorm en snijdt met een groot scherp mes in stukken. Het helpt wanneer je het mes verhit met bijvoorbeeld een brander of heet water: je snijdt dan makkelijker door de caramel shortbread heen en zo maak je mooie blokken zonder de chocolade of de koekbodem te breken.

Eetsmakelijk!

Veel liefs,

    Sanne

Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto's via social media met de hashtag #sanbakterwatvan en tag mij in je bericht!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.