Home » Baksels &zo » Falafel

Falafel

Gepubliceerd op 15 september 2019 om 18:00

Steeds vaker probeer ik vegetarische maaltijden, maar mijn favoriet blijft toch wel een salade of pita (of allebei) met falafel! Ontzettend makkelijk om zelf te maken en véél lekkerder dan de kant-en-klare opties van de supermarkt. Komt ie!

Ingrediënten (voor 2 personen, 12 tot 14 balletjes)

  • 1 pot kikkererwten (uitlekgewicht van ~220 gram)
  • 15 gram verse peterselie
  • 1 rode ui
  • 3-5 teentjes knoflook (ik hou wel van lekker veel 😉)
  • 1 theelepel zout
  • Beetje peper
  • 1,5 theelepel korianderpoeder
  • 2 theelepels komijn
  • ½ theelepel cayennepeper
  • ½ theelepel bakpoeder of baksoda
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2-3 eetlepels bloem
  • Olijfolie (of goedkopere variant: zonnebloemolie)

Je hebt nodig

  • Zeef en kom of een vergiet voor het uitlekken van de kikkererwten
  • Keukenpapier
  • Keukenmachine of staafmixer met kom
  • Kookpan
  • Spatel

Bereidingswijze

  1. Doe de kikkererwten in een vergiet of zeef, spoel ze af met water en laat even uitlekken.
  2. Vervolgens kun je de kikkererwten verspreiden over keukenpapier, waarna je ook een stukje keukenpapier op de kikkererwten legt om ze te drogen. Herhaal dit totdat de kikkererwten goed droog zijn (anders wordt je falafel te plakkerig/nat).
  3. Doe de kikkererwten samen met de andere ingrediënten in een keukenmachine of in een kom (waarna je het met de staafmixer kan pureren). Wanneer het te plakkerig of nattig is, kun je er nog een eetlepel bloem aan toevoegen. Kijk hier wel mee uit, want anders wordt de falafel te droog. Wat bij mij helpt om goede falafel balletjes te kunnen draaien, is het mengsel voor ongeveer een uurtje (of langer) in de koelkast zetten.
  4. Als het falafel mengsel een beetje ‘opgestijfd’ is, kun je het uit de koelkast halen en hier 12 tot 14 balletjes (ongeveer ter grootte van een tafeltennis balletje) van draaien. Druk ze een beetje plat.
  5. Verhit een laag olie in de pan, net genoeg dat de falafel erin kan drijven.
  6. Als de olie heet genoeg is, kun je de falafel op laag-middelhoog vuur in de olie frituren. Niet te heet, want dan verbranden ze!! Daarnaast niet te veel tegelijk (hooguit 4).
  7. De falafel balletjes moeten langzaam bruin worden. Als ze bruin zijn, zijn ze klaar om uit de olie gehaald te worden. Je kunt ze even laten uitlekken op keukenpapier.

Eetsmakelijk!

Veel liefs,

    Sanne


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.