Home » Baksels &zo » Chocolate chip cookies!

Chocolate chip cookies!

Gepubliceerd op 1 september 2019 om 11:00

Eerlijk gezegd ben ik niet zo van de koekjes bakken, saai vind ik het.. Maar chocolate chip cookies zijn een ander verhaal! Juist omdat je er alles in kan doen waar je zin in hebt, vind ik het een feestje om deze koekjes in elkaar te flansen. Ze zijn binnen een handomdraai gemaakt en lekker dat ze zijn! Komt ie: 

Ingrediënten (voor ongeveer 26 grote koeken)

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 160 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 1 theelepel vanille extract
  • 360 gram bloem
  • 1 theelepel baksoda
  • ½ theelepel bakpoeder

Onderstaande ingrediënten zijn optioneel en kun je ook aanpassen, bijvoorbeeld dingen weglaten of juist andere dingen toevoegen, zoals oreo’s, pretzels, nootjes of andere typen chocola.

  • 100 gram pure chocolade (mag ook chocolate chips zijn, maar met een reep kwalitatief goede chocola gaat het ook prima!)
  • 100 gram witte chocolade (zie opmerking pure chocolade)
  • 100 gram ruby chocolade
  • 80 gram M&M’s (ik gebruikte in dit geval de gele, met pinda's)

Benodigdheden

  • Steelpannetje
  • Spatel
  • Garde
  • Grote kom voor het mixen
  • Bakplaat
  • Bakpapier

Bereidingswijze

  • Smelt de roomboter op middelhoog vuur en roer regelmatig met de spatel tot de boter gesmolten is.
  • Laat de gesmolten boter afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Voor het maken van het koekdeeg doe je de eieren, de eierdooiers, het vanille extract en de basterd- en kristalsuiker bij de boter en meng dit totdat het goed in elkaar opgenomen is. Dit kun je prima met een garde en de hand doen, het hoeft namelijk niet lang gemixt te worden.
  • Daarna kun je de bloem, baksoda en bakpoeder bij het mengsel voegen en dit kun je dan weer met een spatel er doorheen roeren.
  • Nu het leukste gedeelte: je kunt alles wat je wil in het koekdeeg mengen. Vandaag gebruik ik M&M’s, pure chocola, witte chocola en ruby chocola! De chocolade repen heb ik in stukjes en de M&M’s door tweeën gehakt en bij het koekdeeg gemengd.
  • Het best kun je het deeg in een afgesloten doos doen en voor een paar uur (minstens 3) in de koelkast bewaren.
  • Na een paar uur kun je de koekjes gaan bakken! Verwarm de oven voor op 170 °C.
  • Deze meid is pietje precies dus gebruikt een keukenweegschaal, waar ik het koekdeeg afweeg (40 gram per koekje), een rondje van rol in mijn hand en op de bakplaat (met bakpapier) neer leg. Let erop dat je genoeg ruimte tussen de koekjes laat! Met bakken worden de koekjes namelijk plat en daardoor nemen ze dus meer ruimte in beslag 😉
  • Voor de decoratie kun je nog wat M&M’s en chocolade op de koekbolletjes drukken, waarna ze voor 10 tot 12 minuten in de oven (170 °C) afgebakken kunnen worden. Ze moeten er ‘goud’ uitzien aan de buitenkant en in het midden lekker zacht!
  • Laat de koekjes even afkoelen voordat je ze op eet. Eetsmakelijk!

Tip: je hoeft niet alle koekjes in één keer te bakken! Je kunt de bolletjes ook invriezen, waarna je ze op een later moment vers kan afbakken. Hoe chill is dat! Als je ze ingevroren afbakt, kun je het best 1 of 2 minuten bij de baktijd bijvoegen. 

Veel liefs,

    Sanne

Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto's via social media met de hashtag #sanbakterwatvan en tag mij in je bericht!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.