Pavlova basisrecept

Gepubliceerd op 2 augustus 2019 om 16:00

Pavlova.. Eén van de lekkerste en makkelijkste desserts om te maken, bij veel mensen favoriet! Pavlova’s zien er ook nog eens prachtig uit, dus je maakt zeker indruk op je gasten. Pavlova bestaat uit meringue uit de oven, met een lekkere topping zoals vers opgeklopte slagroom en rood fruit. Hmmm! Pavlova’s zijn het lekkerst als je ze een paar uur van te voren maakt. Neem er dus ruim de tijd voor! Vandaag geef ik je mijn basisrecept voor dit heerlijke toetje:

Ingrediënten (voor +/- 4 personen)

Meringue

 • 120 gram eiwit (4 grote eieren)
 • 200 gram fijne kristalsuiker
 • 1 theelepel vanille extract
 • 1 eetlepel maïzena

Topping

 • 250 milliliter slagroom (met een hoog vetpercentage, dus zo’n 35 – 40%)
 • 20 gram fijne kristalsuiker
 • Verschillende soorten fruit. Voor dit recept gebruik ik rood fruit zoals aardbei, framboos & blauwe bessen.

Voor het maken heb je nodig

 • Drie bakjes voor het scheiden van de eieren
 • Een grote kom
 • Handmixer of keukenmachine (voor de luilakken zoals ik)
 • Spatel
 • Bakpapier
 • Ovenplaat

Bereidingswijze

Meringue

 1. Verwarm de oven voor op 130 graden °C (boven en onderwarmte) en plaats een ovenrek in het midden van de oven.
 2. Scheid het eiwit van het eigeel tot je 120 gram eiwit hebt. Dit kun je het best doen door drie bakjes te gebruiken: één om het eiwit van het eigeel te scheiden, één om het eiwit in te doen en één om het eigeel in te doen. Per ei dat je scheidt, kun je het extra bakje gebruiken om in eerste instantie het eiwit op te vangen. Mocht het gebeuren dat er eigeel bij het eiwit komt, dan heb je in ieder geval niet al het eiwit verspeelt en kun je van dat ene ei het eiwit (met eigeel) gewoon weggooien. Zit er geen eigeel bij? Dan kun je het overgieten in het bakje voor het eiwit. Het is voor het maken van de meringue belangrijk dat er geen eigeel in het eiwit komt, omdat: 1) de kleur dan niet meer mooi wit is, en 2) er in eigeel vet zit wat er voor kan zorgen dat je meringue niet mooi stijf wordt.
 3. Zorg er tevens voor dat je mixkom, garde en spatel ontvet zijn. Dit doe je middels goed afwasmiddel en/of citroensap.
 4. Doe vervolgens het eiwit in de mixkom en meng de eiwitten voor een paar minuten op een lage tot matige snelheid totdat het eiwit een beetje schuimig is.
 5. Voeg daarna beetje bij beetje de suiker toe, terwijl de mixer op hoge snelheid draait.
 6. Er ontstaat een stijve, glimmende massa. Je weet dat de meringue goed is als je stijve pieken kan maken van de meringue en je de kom met meringue zelfs op z’n kop kan houden zonder dat het er uit valt. Ook weet je dat de meringue goed is als je een beetje meringue tussen je vingers wrijft en je geen suiker meer voelt. De suiker is dan goed opgelost in het eiwit.
 7. Voeg de vanille extract toe en mix nog even kort totdat het in de meringue is opgenomen.
 8. Voeg de maïzena toe en vouw het er als het ware in je meringue met een spatel. Zo zorg je ervoor dat de meringue luchtig blijft.
 9. Gebruik een ovenplaat met bakpapier er op om de meringue met een spatel op het bakpapier te verdelen. Plak het bakpapier een beetje vast aan de ovenplaat met een beetje bakspray of boter in het midden. Je kan de meringue verdelen in een rondje, maar ik vind het juist wel leuk als het niet zo netjes is. Maak de randen iets hoger dan het midden.
 10. Bak de meringue voor ongeveer een uur. Doe de oven eerder niet open!! Maar als je door het ovenraampje ziet dat de pavlova een beetje van kleur veranderd (bruiner wordt), dan kun je de temperatuur van de oven met ongeveer 15 graden verlagen.
 11. Na een uur is je pavlova aan de buitenkant hard en kun je de oven uit doen. Doe de oven voor een stukje open, maar laat de pavlova in de oven staan. Je wil dat je meringue langzaam afkoelt.
 12. Na een paar uur (ongeveer 3) kun je de pavlova uit de oven halen.

Topping

 1. We kunnen nu de slagroom gaan kloppen. Doe 250 milliliter koude (!) slagroom en 20 gram suiker in een ontvette koude kom. Zeker als je een elektrische mixer/keukenmachine gebruikt, is het belangrijk dat je eerst rustig begint met kloppen en de mixer steeds harder zet. Hoe hoger je namelijk begint met mixen, hoe minder luchtig de slagroom wordt. Dit wil je natuurlijk niet! Klop totdat je stijve pieken slagroom hebt. Zorg ervoor dat je niet te lang klopt, want dan wordt het te stijf. Het water en vet scheiden zich dan van elkaar waardoor er een soort boter en dunnen room ontstaat. Controleer dus regelmatig of je slagroom al stijf is!
 2. Verdeel de slagroom in het midden over de pavlova. Daar overheen verdeel je het fruit en je bent klaar om te smikkelen!

Tip: serveer de pavlova direct na het opmaken!

De topping is ook lekker met mascarponecrème in plaats van slagroom. Daarnaast kun je in de topping ook andere soorten fruit, zoals kiwi, en jam gebruiken! Hoe vul jij je pavlova het liefst? Laat het me vooral hier onder in de comments weten!

Iets lekkers gemaakt van mijn blog? Deel je foto's via social media met de hashtag #sanbakterwatvan en tag mij in je bericht!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.