Lemon crumble bar

Gepubliceerd op 19 juli 2019 om 16:00

Lemon crumble bar…. Ooit at ik hem voor het eerst op Paaspop en ik dacht: DIT MOET IK ZELF GAAN MAKEN!! Een bodem van koek, daar boven op een creamy citroenlaag en een laag kruimels. Hmmmm YUM! Gelukkig voor jullie ook heel makkelijk om zelf te maken, dus perfect om dit weekend uit te proberen. Vandaag deel ik het recept met julie, als cadeautje van mij voor jullie, omdat mijn blog sinds gister live staat. Ik lijk potdomme Sinterklaas wel! Komt ie:

Men neme

 • 170 gram bloem
 • ½ theelepel zout
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 120 gram ongezouten roomboter (goede kwaliteit!) op kamertemperatuur
 • 180 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 90 gram havermout
 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • 120 milliliter citroensap (ongeveer 2 á 3 citroenen, maar ik koop altijd extra voor het geval dat er te weinig sap uit de citroenen komt)
 • Schil van 1 citroen

Voor het maken heb je nodig

 • Een grote kom en een andere kom om de droge ingrediënten (bloem, zout, bakpoeder) te zeven
 • Zeef
 • Handmixer of keukenmachine (voor de luilakken zoals ik)
 • 20x20 cm bakvorm (een vierkante dus). Heb je een rechthoekige, misschien ook goed. Maar check dan even of de verhoudingen kloppen t.o.v. de grote van je bakvorm
 • Bakpapier

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is, dat maakt het kloppen een stuk handiger. 
 3. Mix de roomboter en de basterdsuiker in de grote kom op middel tot hoge snelheid, totdat het goed in elkaar opgenomen is (hier heb je wel een paar minuten voor nodig, 3-5 ofzo?).
 4. Zeef de bloem, zout en bakpoeder samen in een andere kom. Zo voorkom je dat er klonten in je mix komen!
 5. Voeg de havermout en mengsel van bloem, zout en bakpoeder toe aan de boter en basterdsuiker en mix ze samen voor ongeveer 1 minuut op middel tot hoge snelheid.
 6. Het best is om de bakvorm in te vetten met bijvoorbeeld roomboter of van die insprayshit uit zo’n bussie, om vervolgens bakpapier in de bakvorm te doen. Zo krijg je uiteindelijk je baksel goed uit de bakvorm als hij helemaal klaar is!
 7. Gooi de helft van het mengsel in de bakvorm en druk het goed plat, bijvoorbeeld met een eetlepel. Zorg ervoor dat het mengsel gelijk verdeeld is en er een mooie bodem ontstaat.
 8. Zet de bakvorm voor +/- 15 minuten in de koelkast.
 9. Terwijl de bakvorm in de koelkast staat, kun je één citroen schillen en de citroenen uitpersen tot je 120 milliliter aan citroensap hebt. Kijk bij het schillen van de citroen wel uit dat je niet het witte onderlaagje van de schil raspt: dit is bitter en niet lekker! Stop dus op tijd 😊
 10. Mix de gecondenseerde melk, citroensap en citroenschil bij elkaar en doe dit, nadat de bodem 15 minuten in de koelkast heeft gestaan, over de bodem.
 11. Hier boven op gaat de andere helft van de kruimel mix. Dit doe je losjes, zonder aan te duwen. Zo ontstaat de kruimellaag zoals je ook op de foto ziet! Het handigste om dit te doen is om steeds een beetje in je hand te nemen en met je vingers over het mengsel te verkruimelen.
 12. Bak dit voor 20-25 minuten in de oven (180°C) totdat de bovenkant goudbruin is.
 13. Laat de bakvorm minstens 30 minuten afkoelen. Als de bakvorm afgekoeld is, kun je hem het beste een paar uur (minstens 4) in de koelkast zetten. Zo wordt het baksel lekker stevig en wordt de smaak nog intenser en lekkerder.
 14. Nadat het een paar uur in de koelkast heeft gestaan, kun je de lemon crumble bar met het bakpapier makkelijk uit de bakvorm halen en in blokken snijden. Tadaaaa, klaar!

Mocht je de lemon crumble bar gaan maken, laat het me dan weten! Stuur me bijvoorbeeld een foto via Instagram of Facebook, tag me (Instagram: sennn.x; Facebook: San bakt er wat van) of gebruik de hashtag #sanbakterwatvan. Ik vind het super leuk om jullie creaties te aanschouwen!

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.