San bakt er wat van

Een week in het leven van een orthopedagoog

Nu iets meer dan een jaar mag ik mijzelf orthopedagoog noemen en werk ik binnen de GGZ. Als mensen vragen wat ik voor werk doe, blijkt dat de meesten nog nooit van een orthopedagoog hebben gehoord. Ik gebruik daarom vaak de term ‘kind- en jeugdpsycholoog’, dan hebben de meesten wel een beeld bij wat ik doe. Het verschil met mijn werk als orthopedagoog zit hem erin dat orthopedagogen breder opgeleid zijn dan psychologen: waar psychologen voornamelijk opgeleid worden vanuit het individu, kijken orthopedagogen breder en betrekken in het hulpverlenen aan kinderen ook hun omgeving (ouders/familie, school, vrienden, etc.). Als orthopedagoog kijk ik dus niet alleen naar kindkenmerken, maar ook naar zijn/haar ontwikkeling, opvoeding en omgevingsfactoren. Uiteindelijk kunnen we vaak dezelfde functies in het werkveld vervullen, maar verschillen we van elkaar door de ‘bril’ die we vanuit onze opleidingen hebben leren opzetten in hoe we naar het kind kijken. Ik vind dan ook dat je, zeker bij kinderen, de opvoeding en omgeving niet los kan zien van het kind. Daarom heb ik dan ook gekozen om de masteropleiding ‘orthopedagogiek’ te volgen in plaats van ‘kind- en jeugdpsychologie’.

Lees meer »

Falafel

Steeds vaker probeer ik vegetarische maaltijden, maar mijn favoriet blijft toch wel een salade of pita (of allebei) met falafel! Ontzettend makkelijk om zelf te maken en véél lekkerder dan de kant-en-klare opties van de supermarkt. Komt ie!

Lees meer »

Het doorbreken van gedragspatronen

Gedragspatronen, we kennen ze allemaal wel denk ik wel. Gedragspatronen zijn gewoontes en hangen altijd samen met bepaalde gebeurtenissen die op hun beurt weer bepaalde gedachten, gevoelens en gedragingen veroorzaken. Van jongs af aan hebben we deze gedragspatronen eigen gemaakt, omdat het ons op de één of andere manier iets oplevert. Sommige patronen helpen op de lange termijn, sommigen helpen alleen op de korte termijn. Ook ‘beschermen’ ze ons als het ware tegen bijvoorbeeld dingen die we lastig vinden. Tegelijkertijd kunnen gedragspatronen ons ook veel kosten. Een klein voorbeeldje: alles goed willen doen zodat je voorkomt te falen (positief op de korte termijn), maar je jezelf hierdoor emotioneel en lichamelijk uitput waardoor je ziek wordt (negatief op de lange termijn). Of: boos worden op mensen als ze je kritiek geven (positief op de korte termijn, want grote kans dat ze hun mond houden), maar hierdoor ontneem je jezelf de kans om te leren, te groeien en hechte relaties aan te gaan (negatief op de lange termijn). Daarnaast voelen gedragspatronen natuurlijk ook gewoon heel fijn en veilig aan. Mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren, waardoor we gedrag dat we gewend zijn van nature graag blijven herhalen.

Lees meer »

Chocolate chip cookies!

Eerlijk gezegd ben ik niet zo van de koekjes bakken, saai vind ik het.. Maar chocolate chip cookies zijn een ander verhaal! Juist omdat je er alles in kan doen waar je zin in hebt, vind ik het een feestje om deze koekjes in elkaar te flansen. Ze zijn binnen een handomdraai gemaakt en lekker dat ze zijn! Komt ie: 

Lees meer »

Basisrecept brownie

Brownie is echt één van mijn favoriete baksels! Het is makkelijk en snel te maken, je hebt maar weinig ingrediënten nodig en hallo, chocola?! 🍫Mijn basisrecept voor een smeuïge brownie vind je hier:

Lees meer »

Syndroom van Tietze

Syndroom van watte?! Ja je leest het goed, Syndroom van Tietze, oftewel: een aandoening waarbij je een ontsteking hebt in het kraakbeen tussen je ribben en het borstbeen. Nu iets meer dan 3,5 jaar geleden is deze aandoening bij mij vastgesteld en veranderde mijn leven compleet. Het is een aan reuma verwante aandoening die tijdelijk kan zijn, maar ook chronisch kan worden. Dit laatste is bij mij het geval.

Lees meer »

Een ode aan de kat

Het is vandaag internationale kattendag en mensen die mij kennen weten dat ik gek ben van katten. Als ik denk aan een stressvrij leven, dan denk ik aan een kat. Alles wat ze doen valt in mijn straatje: lekker veel slapen, eten, spelen, poepen en plassen en oja, graag op je wenken bediend worden. HEERLIJK! Katten zijn meester in ontspannen en chillen en we kunnen ontzettend veel van hen leren! Want wij mensen hebben het er maar druk mee, rennen in het rond en moeten en willen van alles. We gaan gehaast door het leven, terwijl de kat naar ons kijkt: “Waar ben je mee bezig joh, mafketel? Doe ff chill”. Er moet zelfs een hele nieuwe psychologische stroming ontstaan (mindfulness, je kent het wel) om te doen en te denken als een kat. Is het dan echt zo moeilijk?

Lees meer »

Pavlova basisrecept

Pavlova.. Eén van de lekkerste en makkelijkste desserts om te maken, bij veel mensen favoriet! Pavlova’s zien er ook nog eens prachtig uit, dus je maakt zeker indruk op je gasten. Pavlova bestaat uit meringue uit de oven, met een lekkere topping zoals vers opgeklopte slagroom en rood fruit. Hmmm! Pavlova’s zijn het lekkerst als je ze een paar uur van te voren maakt. Neem er dus ruim de tijd voor! Vandaag geef ik je mijn basisrecept voor dit heerlijke toetje:

Lees meer »

Maak het je niet te druk! De kunst van het niet-moeten.

Herken je dat? Constant de hele tijd dingen moeten van jezelf? Nu ik dit schrijf, is het +/- 40 °C in Nederland. Het beste is dan om zo min mogelijk te doen toch? Toch?! Maar nee, mevrouw moet weer van zichzelf een blog gaan schrijven. Sjonge jonge, ik ben er écht zo één ja. Laat ik dan maar gelijk een blog schrijven over het ‘moeten’, komt het in ieder geval nog van pas 😉

Lees meer »

Lemon crumble bar

Lemon crumble bar…. Ooit at ik hem voor het eerst op Paaspop en ik dacht: DIT MOET IK ZELF GAAN MAKEN!! Een bodem van koek, daar boven op een creamy citroenlaag en een laag kruimels. Hmmmm YUM! Gelukkig voor jullie ook heel makkelijk om zelf te maken, dus perfect om dit weekend uit te proberen. Vandaag deel ik het recept met julie, als cadeautje van mij voor jullie, omdat mijn blog sinds gister live staat. Ik lijk potdomme Sinterklaas wel! Komt ie:

Lees meer »